Analýza spektra a směrovosti lesního rohu s různými nátrubky i různě pružnými rezonátory

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce pojednává o lesním rohu a nátrubcích pro tento nástroj. Stručně popisuje lesní roh, jeho strukturu, výrobní materiály, historii a vývoj a možnosti popisu zvukové barvy. Dále je v práci vysvětleno použití algoritmu rychlé Fourierovy transformace v kontextu analýzy. Následuje výpis vlastností jednotlivých nástrojů a nátrubků, použitých pro analýzu. V práci jsou následně porovnány vybrané tónové vzorky přirozených i ventilových lesních rohů různých výrobců, jejich harmonická spektra a směrové charakteristiky. U konkrétních tónů je uveden výpis některých psychoakustických veličin. Získané hodnoty jsou dány do souvislosti s mechanickými vlastnostmi jednotlivých nástrojů a nátrubků.
This bachelor thesis deals with the French horn and adjusting mouthpieces for this instrument. The work briefly describes the French horn, its structure, production materials, history and development, and the description of the timbre possibilities. Furthermore, the work explains the use of the fast Fourier transform algorithm in the context of analysis. A list of characteristics features of individual tools and mouthpieces used for analysis follows. The work then compares selected tone samples of natural and valve French horns from various manufacturers, their harmonic spectra, and directional characteristics. For specific tones, a list of chosen psychoacoustic quantities is given. The obtained values are linked with the mechanical characteristics of individual instruments and mouthpieces.
Description
Citation
HOLBA, S. Analýza spektra a směrovosti lesního rohu s různými nátrubky i různě pružnými rezonátory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Zvuková produkce a nahrávání
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) MgA. Michal Indrák, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) MgA. Mgr. Ondřej Jirásek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kříž (člen)
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: Jak by mohlo ovlivnit kvalitu měření použití umělých úst? Bylo by to pro tuto práci přínosné případně žádoucí? – student dostatečně vysvětlil otázky Otázka vedoucího: Existuje mezi měřenými nátrubky prostor, že kdybychom změnili velikost, poloměr, zaoblení, velikost kotlíku či stopku, získali bychom zajímavý a třeba i nový valér? – student dostatečně vysvětlil otázku
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO