Syntéza hudebního signálu pomocí přímého generování vyšších harmonických složek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se věnuje problematice syntézy hudebního signálu, konkrétně tzv. aditivní (součtové) metodě. Hlavním cílem je implementace softwarového hudebního nástroje ve formátu zásuvného modulu VST3 v C++ aplikačním frameworku JUCE. Výsledný program umožňuje editaci harmonických složek modulového kmitočtového spektra a vytvoření časové závislosti složek pomocí tzv. morphingu mezi více, uživatelem nastavenými, stavy spektra. Úvod práce shrnuje obecně nejrozšířenější metody syntézy zvuku a porovnává je s metodou součtové syntézy. Následně je pojednáno o možných přístupech k implementaci tohoto typu syntézy, jejich přednostech, případně nedostatcích. Další sekce se zabývají technologiemi využitými k realizaci zásuvného modulu VST3 a rozborem hlavních částí tvořících výsledný program. Tento rozbor se zaměřuje především na část určenou pro zpracování signálu, uveden je ale také stručný popis jednotek tvořících grafické rozhraní.
This thesis is focused on musical sound synthesis, in particular, the method of additive synthesis. The main goal is to implement a software musical instrument in the VST3 plug-in format, using the C++ programming language and the JUCE application framework. The final program offers spectral components editing capabilities and is able to morph between user-defined spectrum states in time. The introduction summarizes some common synthesis methods and their advantages or disadvantages. Next section deals with the technology used during the VST3 plug-in implementation and describes core parts that make up the final application. This analysis is focused mainly on the signal processing part, but there is also a brief description of the graphical user interface.
Description
Citation
JEŽEK, Š. Syntéza hudebního signálu pomocí přímého generování vyšších harmonických složek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Zvuková produkce a nahrávání
Comittee
prof. Ing. Kamil Vrba, CSc. (předseda) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (místopředseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) RNDr. Lubor Přikryl (člen) Ing.MgA. Edgar Mojdl, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Záviška (člen)
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: Existují i jiné nefourierovské součtové metody než ty, uvedené v práci? Pokud ano, na čem jsou založeny a proč se v běžném hudebním kontextu neprosadily? Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO