Přechody vlnovod-SIW

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem přechodů vlnovodů. V práci popisuji dva typy rozšířených vlnovodů a to klasický obdélníkový vlnovod s normalizovaným označením WR-10, který je navržený pro pracovní frekvenci 94GHz. Druhým typem je vlnovod integrovaný do substrátu nazývaný SIW. V první části jsou vypočteny numerické modely zmíněných typů vlnovodů a k nim navrženy přechody. Numerické modely jsou simulovány v programu CST Microwave Studio. Přechody jsou nevrženy ve dvou typech provedení a to přechod příčný a přechod kolmý. Výsledkem první části jsou získané rozměry parametrů z numerických modelů a S-parametry jednotlivých struktur a přechodů.
This work deals with the design of waveguide transitions. In this work I describe two usually used types of waveguides and that is classical rectangular waveguide with standardized designation WR-10, which is designed for working frequency 94GHz. The second type will be a waveguide integrated into the substrate called SIW. In the first part, numerical models of waveguides are calculated and transitions are created. Numerical models are simulated in CST Microwave Studio. Transitions are constructed in two types. Horizontal transition and orthogonal transition. The results of the first part are obtained dimensions of parameters from numerical models and S-parameters of transition sets.
Description
Citation
BEDNARSKÝ, V. Přechody vlnovod-SIW [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jitka Poměnková, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise Otázky: Oponent: Otázka: Navržené přechody jste modeloval v programu CST Microwave Studio. Jaký jste použil řešič? Jak jste ho nastavil? Jak jste se ujistil, že obdržené parametry jsou důvěryhodné? Student dostatečně odpovídá na dotazy Ing. Dřínovský Otázka: Proč je přechod schodovitý? Student dostatečně odpovídá Otázka: Kde je vstup a výstup struktury Student znázorňuje vstup a výstup struktury Prof. Raida Otázka: Udělal jste citlivostní analýzu struktury? Student analýzu neprováděl a uvádí, že výrobu diskutoval s výrobním oddělením Otázka: Parametry jste uvažoval tabulkové, uváděné pro 10 GHz? Student uvádí, že tento fakt bral v potaz Otázka: Prováděl jste simulaci nějaké referenční struktury? Student simulaci neprováděl Ing. Dřínovský Otázka: Jste schopný měřit modul činitele odrazu -95 dB? Student uvádí význam simulace obdélníkového vlnovodu
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO