Řízení kolaborativního robota pomocí PLC

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářské práce se zabývá řízením kolaborativního robota pomocí PLC. K realizaci této práce je využíván kolaborativní robot YuMi firmy ABB a PLC firmy Siemens nejnovější řady S7-1500. Seznámíme se s jednotlivými komponenty a s vývojovým prostředím pro PLC (TIA Portal) a pro robota (RobotStudio). Definujeme si požadavky na komunikační rozhraní mezi robotem a PLC. Popíšeme si demonstrující úlohu vyžadující ovládání robota pomocí PLC. Úloha demonstruje reálnou aplikaci pro koncového zákazníka. Následně implementujeme námi zvolené komunikační rozhraní PROFINET a realizujeme popsanou úlohu pro robota. Výsledná aplikace robota je poté odzkoušena v reálném výrobním provozu.
This bachelor thesis deals with the control of a collaborative robot using a PLC. To implement this work is used collaborative robot YuMi from ABB and PLC from Siemens of latest series S7-1500. We will get acquainted with products which have been used in project and with the development environment for PLC (TIA Portal) and for robot (RobotStudio). We define the requirements for the communication interface between the robot and the PLC. We will describe a demonstrating task requiring control of a robot using a PLC. The task demonstrates a real application for the end user. Then we implement PROFINET communication interface and implement the described task for the robot. The final solution is then tested in real production line.
Description
Citation
NOVOTNÝ, J. Řízení kolaborativního robota pomocí PLC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Luděk Žalud, Ph.D. (předseda) Ing. Tomáš Macho, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jakub Dokoupil, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Fialka, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Jelínek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student při obhajobě popsal výrobní linku, na které je nasazen jím programovaný kolaborativní robot, celou sekvenci jeho pohybů a použité komunikační rozhraní. Pohybová sekvence byla znázorněna i pomocí videa z reálného nasazení. Student vysvětlil otázky oponenta i příčinu chybějících zdrojových kódů. Na otázky komise odpovídal samostatně, drobné nedostatky prokázal pouze při vysvětlování komunikačního rozhraní mezi PLC a robotem.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO