Směšovač filamentu s proměnným podílem vstupních materiálů pro FDM 3D tiskárny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářské práce se zabývá teorií ohledně 3D tisku a 3D tiskáren a možností směšování dvou filamentů. Práce je zaměřena zejména na extruder, který je jednou z hlavních částí 3D tiskárny, ale také na uchycení a chlazení tiskové hlavy. V extruderu probíhá posuv filamentu a jeho následné tavení. Dále je v práci zmíněna problematika řízení krokových motorů, jsou zde popsány použité komponenty pro praktickou část práce a realizace celého zařízení od návrhu DPS, přes psaní FW, až po návrh mechanických dílů.
This bachelor thesis deals with the theory of 3D printing and 3D printers and the possibility of mixing two filaments. The work is focused especially on extruder, which is one of the main parts of 3D printer, but also on mounting and cooling the print head. In the extruder, the filament is fed and subsequently melted. Furthermore, the work mentions the problems of stepper motors, describes the used components for the practical part of the work and implementation of the entire device from PCB design, writing FW, to design mechanical parts.
Description
Citation
HRÁČEK, M. Směšovač filamentu s proměnným podílem vstupních materiálů pro FDM 3D tiskárny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Maxa, CSc. (místopředseda) Ing. Ladislav Chladil, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Kazda, Ph.D. (člen) Ing. Martin Adámek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student opověděl na otázky oponenta. Jaká finanční úspory by bylo dosaženo při návrhu vlastní desky? Do jaké míry je ovlivněno směšování typem filamentu? Jaký vliv by měly vlastnosti vrstev z dvou různých filamentu? Jde z hlediska mixování jen o barvu nebo i fyzikální vlastnosti? Nelze pro míchání barev použít prostor mimo oblast samotného tisku objektu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO