Dielektrické elastomery

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce obsahuje rozsáhlé teoretické poznatky a skládá se z několika částí, kdy v první části textu lze nalézt obecnější pojednání o elektroaktivních polymerech (EAP) a jejich různých typech. Čtenář by měl v této části získat základní pohled na problematiku a význam těchto materiálů. Následující text se pak konkrétněji věnuje jedné skupině elektrických EAP nazývané dielektrické elastomery (DE). Seznámení s DE je pojato komplexně tzn. od obecnějších informací a principů funkce, přes konkrétní a hlubší informace. Obsaženy jsou například jednotlivé materiály a rozdíly mezi nimi, konkrétní aplikační oblasti apod. Největší prostor je věnován právě aplikačním odvětvím. Především je text zaměřen na oblasti senzoriky a generování energie.
The thesis contains extensive theoretical information and consist of several parts, where in the first part of the text are specified mainly general knowledges about electroactive polymers (EAP) and their different types. In this part, the reader should get a basic view of the issues and realize sense of these materials. The following text is more specifically addressed on one group of electrical EAPs called dielectric elastomers (DE). Introduction to DE is conceived comprehensively, that means from general information and principles of function to specific and deeper information. For example in the text are included information about individual materials and differences between them, particular application areas, etc. Above all, the text focuses on the fields of sensorics and energy generation.
Description
Citation
FIALA, V. Dielektrické elastomery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (předseda) Ing. Roman Prokop, Ph.D. (místopředseda) Ing. Miroslav Zatloukal (člen) Ing. Pavel Čudek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Vyroubal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta a komise. Otázky komise k obhajobě: 1. Jak jste měl vymyšlený měření délkové roztažnosti? 2. Nedala by se vytvořit nějaké pseudoelektroda, která by mohla nahradit elektrody přístroje? 3. Měřil jste tloušťku vyrobených materiálu? 4. Dá se upravit viskozita použitých materiálu? Dají se naředit dle potřeby? 5. Do jaké kategorie byste zařadil vaše materiály? Elektrostrikční nebo piezoelektrické?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO