Testování polymerních piezorezistivních materiálů pro použití v tlakových senzorech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předložená bakalářská práce má za cíl vybrat vhodné piezorezistivní a vodivé materiály pro výrobu tlakových senzorů použitých v oblasti e-textilií. Práce je rozdělena na praktickou a teoretickou část. Teoretická část přibližuje samotný piezorezistivní jev a vybrané kompozitní piezorezistivní materiály. Praktická část se zaměřuje na měření odporu a kapacity tlakových materiálů a senzorů při změnách jejich zatížení. Tato pasáž obsahuje též testování spolehlivosti využitých vodivých materiálů skrze proces zrychleného stárnutí.
The aim of the bachelor’s thesis is to choose convenient piezoresistive and conductive materials for pressure sensors in the field of e-textiles. Thesis is divided into practical and theoretical part. Theoretical part deals with piezoeresistive effect itself and describes composite and piezoresistive materials. Practical part is focused on laboratory measuring resistance and capacitance of pressure materials and sensors in dependence on stress level. This part also includes practical reliability testings of conductive materials using accelerated aging testing methods.
Description
Citation
JANÍK, J. Testování polymerních piezorezistivních materiálů pro použití v tlakových senzorech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (předseda) Ing. Roman Prokop, Ph.D. (místopředseda) Ing. Miroslav Zatloukal (člen) Ing. Pavel Čudek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Vyroubal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta a komise. Otázky komise k obhajobě: 1. Jaký druh uhlíku jste použil? 2. Jak se se snažil eliminovat co je způsobeno změnou vlastností materiálu a co změnou geometrie? 3. Není to způsobené různou tvrdostí materiálu? 4. Pro jakou frekvenci jste měřil kapacitu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO