MPPT regulátor systému fotovoltaické elektrárny s inteligentním managementem baterií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem fotovoltaického regulátoru s využitím technologie MPPT založené na algoritmu Perturb & Observe rozšířeném o zpracování pomocí fuzzy logiky. Převedená energie je ukládána do bateriového systému s volitelným napětím 12 V nebo 24 V. O bateriový systém se stará inteligentní management baterie, který umožňuje využití napěťového balancéru a desulfatace. Celý systém je možné napájet pomocí externího zdroje napětí, které slouží k dobíjení baterií v případě absence fotovoltaické energie. Zařízení obsahuje napěťové výstupy 12 V a 5 V pro připojení externích zařízení. Pomocí rozhraní USB a Ethernet je zajištěna komunikuje s obslužným softwarem, který umožňuje konfigurovat parametry regulátoru a zobrazovat hodnoty bateriového systému. Využití této práce je směrováno do oblasti přenosných ostrovních systémů s uplatněním v obytných dodávkách či karavanech.
The thesis deals with design of photovoltaic controller using MPPT technology based on Perturb & Observe algorithm extended by fuzzy logic processing. The converted energy is stored in a battery system with an optional voltage 12 V or 24 V. The battery system is provided by intelligent battery management, which allows to use a voltage balancer and desulphation. The whole system can be powered by external power supply, which is used to charge the batteries if there is the absence of photovoltaic energy. The device contains 12 V and 5 V outputs for connecting external devices. Through USB and Ethernet interfaces, it communicates with utility software that allows user to configure controller parameters and display battery system values. The purpose of this work is directed to the field of portable island systems for use in residential vans or caravans.
Description
Citation
UHLÍŘ, M. MPPT regulátor systému fotovoltaické elektrárny s inteligentním managementem baterií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Radimír Vrba, CSc. (předseda) Ing. Vladimír Levek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Prášek, Ph.D. (člen) Ing. Martin Šťáva, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Libich, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Průbeh studentovi prezentace byl plynulý a na vysoké úrovni, včetně ukázky hotového HW. Komise studentovi dále položila následující otázky v rámci diskuse: -Na jakém principu pracuje balancer? Je na tranzistoru posílená dioda? -Co se stane s přebytečnou energií fotovoltaiky po nabití? -Uvažoval jste o použití lítiových baterií? -Je změna střídy žádoucí nebo nežádoucí? Zdůvodněte. -Je výkonová ztráta kritická?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO