Projekt připojení fotovoltaické elektrárny do distribuční soustavy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá technologií fotovoltaické elektrárny a ekonomickým zhodnocením použitého technologického zařízení. V první části je popsána technologie pro vyvedení výkonu z fotovoltaického zdroje – trafostanice 22/0,4kV a její základní části. Dále je zde výpočet velikosti prostupů pro chlazení transformátoru dle ČSN 33 3240. Druhá část je zaměřená na popis hlavních části fotovoltaické elektrárny. Zde jsou rozděleny solární panely podle materiálu, z něhož jsou vyrobeny a podle druhu instalace v terénu. Dále jsou zde popsány druhy střídačů, jejich princip a funkce. V poslední části je provedeno srovnání různých druhů transformátorů a jejich nákladů na provoz po dobu životnosti elektrárny (20 let), jsou zde popsány faktory pro správný výběr měničů a solárních panelů.
This bachelors thesis deals with photovoltaic technology and economic evaluation of used technology equipment. The first part describes the technology for extraction of power from photovoltaic sources - transformer 22/0,4kV and its basic parts. Then there is the calculation of the amount of openings for cooling the transformer according to ČSN 33 3240. The second part focuses on the description of the major part of the photovoltaic plant. Here are divided solar panels on the material from which they are produced and the type of installation in the field. Next is describe the types of inverters, their principles and functions. The last part compares the different types of transformers and operating costs over the lifetime of plants (20 years), are described factors for proper selection of inverters and solar panels.
Description
Citation
BLAŽEK, T. Projekt připojení fotovoltaické elektrárny do distribuční soustavy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-14
Defence
Student náležitě vysvětlil cíle práce, způsob jejich řešení a své dosažené výsledky. Projev do jisté míry ovlivněn nervozitou. Nejasnosti plynoucí z dotazů oponenta i vedoucího práce student objasnil. Na dotazy komise student reagoval pohotově a dle svých znalostí odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO