Linguistic features in research article introductions in electrical engineering

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této práci použijeme analytický rámec navrhnutý Swalesem k analýze vědeckých článků z oboru elektrotechniky, abychom mohli zkoumat jejich strukturu a lingvistické prvky. Každý text je rozdělen na takzvané tahy („moves“), neboli jednotky textu, které reprezentují část textu se stejnou komunikativní funkcí. Tahy jsou pak rozřazeny podle Swalesova modelu, analyzovány a jsou v nich vyznačeny lexikální prvky. Pokud možno, tahy jsou dále rozděleny na menší jednotky zvané kroky („steps“). Naše analýza se shoduje se Swalesovým modelem skoro ve všech bodech. Jedinými výjimkami byly některé kroky, které se v elektrotechnických textech nevyskytovaly, jelikož pro tuto vědní oblast nejsou důležité. Alternativní pohled na vědecké články je poskytnut vzorce textu („patterns“) popsanými Hoeym. Tyto vzorce na rozdíl od Swalesova modelu byly navrhnuty pro všeobecné texty spíše než specificky pro žánr výzkumných článků. I přes jejich rozdíly ukazuje analýza, prezentována v této práci, že se tyto metody navzájem výrazně překrývají.
In this thesis we use analytical framework proposed by Swales to analyse scientific articles from the field of electrical engineering to examine their structure and linguistic features. Each of the texts is segmented into discourse units called moves, each move represents a portion of text which serves a communicative function. Moves are then sorted according to Swales’ model, analysed and lexical signals are highlighted. If possible, moves are divided into smaller units called steps. Our analysis coincides with Swales’ model in nearly all points, the only exceptions being few steps which do not occur in the texts from electrical engineering since they are not of importance in this field. An alternative point of view on research articles is provided by patterns described by Hoey, which unlike Swales’ framework were designed for texts in general rather than specifically for the genre of research articles. Despite their differences, the analysis presented in this paper shows that there is big overlap between Swales’ framework and Hoey’s patterns.
Description
Citation
ONDRYÁŠ, R. Linguistic features in research article introductions in electrical engineering [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Angličtina v elektrotechnice a informatice
Comittee
doc. PhDr. Milena Krhutová, Ph.D. (předseda) Mgr. Miroslav Kotásek, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Pavel Sedláček (člen) Mgr. Jaromír Haupt, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc. (člen) Mgr. Bc. Dagmar Šťastná (člen)
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student přednednesl velmi zdařilou obhajobu a bez problémů zodpověděl otázku oponenta: Autor ve své práci uvádí, že krok 2 a krok 3 se v článcích, které zahrnul do svého korpusu, nevyskytují, protože nejsou tak důležité, jako v jiných vědeckých oblastech, např. biochemii (viz. strana 10). Existuje nějaký důkaz pro toto tvrzení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO