Rozpoznávání obličeje ve videu a jeho využití v policejní práci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je popsat technologii rozpoznávání obličejů a její využití v praxi. Zejména v posledních letech se technologie rozpoznávání obličejů stala velmi diskutovaným tématem, ať už ve spojitosti s rozšířením této technologie v Číně nebo díky potenciálu této technologie pro bezpečnostní složky. Na jednu stranu technologie rozpoznávání obličejů přináší spoustu nových možností v oblasti prevence kriminality, ale na druhou stranu s sebou také nese riziko narušení soukromí jednotlivých osob. Tato práce se zabývá historií této technologie, metodami, jenž tato technologie používá a také popisuje příklady využití technologie rozpoznávání obličejů v praxi, spolu s riziky spojenými s uvedením této technologie do praxe.
This bachelor thesis aims to describe the facial recognition technology and its use in practice. In recent years, facial recognition technology became a heavily discussed topic, whether in connection with the deployment of this technology in China or due to its general potential for law enforcement. Facial recognition technology is a perfect example of a two-sided coin, as it brings many new possibilities of crime prevention etc. but also has the risk of being used to invade personal privacy. This thesis is based on a literature survey of some of the available resources dealing with this topic. It focuses on the history of this technology, methods used by facial recognition and mentions some examples of the use of video-based facial recognition in practice along with the social risks of the application of this technology.
Description
Citation
FABIÁN, J. Rozpoznávání obličeje ve videu a jeho využití v policejní práci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Angličtina v elektrotechnice a informatice
Comittee
prof. Ing. Vladislav Musil, CSc. (předseda) PaedDr. Alena Baumgartnerová (místopředseda) PhDr. Milan Smutný, Ph.D. (člen) Mgr. Petra Zmrzlá, Ph.D. (člen) Mgr. Ing. Eva Ellederová, Ph.D. (člen) Mgr. Radek Vogel, Ph.D. (člen) M. A. Kenneth Froehling (člen)
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student prezentoval svou bakalářskou práci s drobnými chybami v angličtině a zodpověděl podrobně všechny kladené otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO