Získávání surovin z odpadních vod a čistírenských kalů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku získávání surovin z odpadních vod a čistírenských kalů s důrazem na fosfor. První část práce je věnována problematice spojené se zdroji fosforu, jeho využitím a legislativní stránce související s recyklací fosforu. Dále se již práce věnuje fyzikálně-chemickým a biologickým metodám recyklace fosforu z odpadních vod a produktů jejich dalšího zpracování na čistírnách odpadních vod (ČOV). Recyklace fosforu je připomenuta i z hlediska principů tzv. oběhové ekonomiky, o tématu pojednává závěr první části práce. Ve druhé části práce je potom zpracována technicko-ekonomická rešerše u konkrétní ČOV nad 50 tis. ekvivalentních obyvatel v České republice. Zde jsou popsány jednotlivé vhodné technologie pro recyklaci fosforu z odpadních vod, čistírenských kalů a popela po spalování čistírenských kalů. Následně jsou tyto technologie porovnány a vyhodnoceny.
This bachelor thesis is focused on the issue of recycling raw materials from wastewater and sewage sludge with emphasis on phosphorus. The first part of the thesis deals with the problems associated with resources of phosphorus, the use of the legislative and recycling of phosphorus. Then, physico-chemical and biological methods of phosphorus recycling from wastewater and products of their further processing at WWTPs are discussed. Phosphorus recycling is also described in terms of the circular economy, which is explained at the end of the first part of this thesis. The second part of this thesis is a technical-economic research for a specific WWTP over 50 thousand. PE in the Czech Republic. The available technologies for recycling phosphorus from wastewater, sewage sludge and sewage sludge ash are described alsonhere. Then, the technologies are compared and evaluated.
Description
Citation
BOUBÍNOVÁ, M. Získávání surovin z odpadních vod a čistírenských kalů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
doc. Ing. Jana Pařílková, CSc. - předseda, doc. Ing. Petr Hluštík, Ph.D. - místopředseda, Ing. Veronika Singrová - tajemník, Ing. Tomáš Kozel, Ph.D. - člen, Ing. Jan Ručka, Ph.D. - člen, Ing. Tomáš Kučera, Ph.D. - člen, doc. Ing. Jaroslav Raclavský, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
V úvodu obhajoby studen přednesl hlavní teze bakalářské práce. Byly přečteny posudky vedoucího práce a oponenta. Student zodpověděl připomínky obsažené v posudcích. Diskuze k bakalářské práci se zaměřila na téma: Co dalšího kromě fosforu se dá získávat z odpadní vody? Dusík, těžké kovy, plyny z kalového hospodářství. Je možné vycházet statisticky pouze z průměru jednoho roku? Určitě ne, je potřeba získat data z minimálně 5ti let. Z čeho vycházel potenciál obnovy fosforu pro jednotlivé stupně v tabulce? Vycházel ze studie, která vyhodnotila potenciály. Jak je to s legislativou u nás, co se týká recyklace fosforu? Není to v legislativě přímo zahrnuto. Vývoj ceny fosforu za 5 let byl uvažován celosvětově? Čím si vysvětlujete změny ceny? Ano. Důvodem by mohly být války ve světe v místech, kde je fosforu nejvíce. Jaká je účinnost technologie? Technologie dokáže vytěžit až 85% fosforu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO