Odstranění vybraných léčiv z vyčištěných odpadních vod oxidačními procesy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem práce je vytvořit rešerši a shrnout aktuálně dostupné informatice o problematice mikropolutantů se zaměřením na léčiva a pesticidy. První část práce se zabývá popisem, výskytem mikropolutantů a vlivem na organismy. Druhá část práce pojednává o možnosti odstranění vybraných léčiv z odpadní vody a jejich aplikaci v praxi, hodnotí efektivitu a ekonomické hledisko metod O3, O3 + H2O2, O3 + UV a O3 + H2O2 + UV.
The aim of the work is research and summarize the currently available information about micropollutants with a focus on drugs and pesticides. The first part deals with the description, occurrence of micropollutants and their effects on organisms. The second part deals with the possibility of removing selected drugs from wastewater and the application of such methods in practice, and evaluates the effectiveness and economic aspects of O3, O3 + H2O2, O3 + UV and O3 + H2O2 + UV.
Description
Citation
NOVOTNÝ, H. Odstranění vybraných léčiv z vyčištěných odpadních vod oxidačními procesy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
doc. Ing. Jana Pařílková, CSc. - předseda, doc. Ing. Petr Hluštík, Ph.D. - místopředseda, Ing. Veronika Singrová - tajemník, Ing. Tomáš Kozel, Ph.D. - člen, Ing. Jan Ručka, Ph.D. - člen, Ing. Tomáš Kučera, Ph.D. - člen, doc. Ing. Jaroslav Raclavský, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
V úvodu obhajoby studen přednesl hlavní teze bakalářské práce. Byly přečteny posudky vedoucího práce a oponenta. Student zodpověděl připomínky obsažené v posudcích. Diskuze k bakalářské práci se zaměřila na téma: Co se s léčivy stane po průchodu těmito technologiemi? Léčiva se degradují, v ideálním případě se rozpustí na oxid uhličitý a vodu. Při použití biologického filtru se zbytky léčit mohou ještě absorbovat. Co mělo být praktickou částí práce? Odebrání vzorku odpadních vod a testování v laboratořích na pokročilé oxidační metodě. Jaké jsou další možnosti přepočtení odtoku z čistírny kromě objemu? Například účinnost odstranění pomocí rozdílu koncentrací. Kdo zaplatí používání těchto technologií na ČOV? Ekologická daň na znečištění by byla asi jediným řešením. Asi není vhodnou volbou zvyšovat cenu stočného.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO