Řízení zásobní funkce nádrže

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Dispečerský graf udává množství vypouštěné vody podle aktuálního stavu objemu vody v nádrži. V práci je popsán postup vytváření zonálního dispečerského grafu a jeho simulování na reálném vodním díle Vranov. Pomocí předpovědí byl model otestován, jak pracuje s možností určení přicházejících přítoků. Metoda dispečerského grafu je řazena mezi deterministické metody řízení. Tyto metody jsou výhodné v jednom výstupu, a tím bývá řídící veličina. Dalšími možnými metodami jsou stochastické metody, které pracují s pravděpodobností a dávají možnost na výběr řízení. Oba typy metod jsou v práci popsány. Pro předpověď průtoků bylo zvoleno použití neuronové sítě fungující na principu zpětného šíření.
Dispatcher graphs state the amount of discharged water according to the current status of a water tank. The thesis describes the technique of creating a zonal dispatcher graph and its simulation on a large open water reservoir Vranov. Using predictions, the model was tested to know how it works with the ability to determine incoming tributaries. The dispatcher graph method is commonly rated among deterministic control methods. These methods are advantageous in one specific output and that is a control variable. Other possible ways are stochastic methods that work with probability and give us the control over the choice of a procedure. Both types of methods are further described in the work. For the suitable prediction of flows, the use of a neural network operating on the principle of reverse propagation was chosen.
Description
Citation
HON, M. Řízení zásobní funkce nádrže [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
prof. Ing. Miloš Starý, CSc. - předseda, doc. Ing. Petr Hluštík, Ph.D. - místopředseda, Ing. Kateřina Suchá - tajemník, Ing. David Duchan, Ph.D. - člen, Ing. Ivana Kameníčková, Ph.D. - člen, Ing. Karel Hrich, Ph.D. - člen, Ing. Tomáš Kozel, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student Matěj Hon úspěšně obhájil svou bakalářskou práci s tématem Řízení zásobní funkce nádrže. Zodpověděl otázky položené oponentem týkající se metod umělé inteligence, délky předpovědi, možnosti využití modelu pro řízení jiných funkcí nádrže. Nezodpověděl doplňující dotaz ohledně umělé inteligence. Zodpověděl doplňující dotaz týkající se použitého snížení průtoku o 10 %.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO