Analýza klimatologických dat v povodí řeky Dyje

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Současná změna klimatu a přetrvávající sucho vyvolávají otázky o budoucím vývoji teplot a srážek na území ČR. Jedna z nejvíce postižených oblastí je jižní Morava a zde se nacházející povodí řeky Dyje. Cílem této bakalářské práce je provedení predikce budoucího vývoje klimatu v povodí řeky Dyje pomocí emisních scénářů, globálního klimatického modelu a umělé časové řady Baseline za použití stochastického generátoru LARS-WG a následné analýzy výsledků. Získané výsledky budou mezi sebou vhodně porovnány a upraveny do formy pro jejich budoucí využití.
The current climate changes and the persistent drought raise questions about the future development of temperatures and precipitation in the Czech Republic. One of the most affected area is south Moravia and the basin of River Dyje located there. The iam of this bachelor's thesis is to predict the future development of climate in the basin of River Dyje, using emission scenarios, a global climate model and an artifical time series Baseline by using a stochastic generator LARS-WG and subsequent analysis of the results. The obtained results will be suitably compared with each other and adjusted to the form for their future use.
Description
Citation
MACÍK, O. Analýza klimatologických dat v povodí řeky Dyje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
doc. Ing. Daniel Marton, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Jitka Malá, Ph.D. - místopředseda, Ing. Martin Bednář - tajemník, Ing. Tomáš Kučera, Ph.D. - člen, Ing. Tomáš Julínek, Ph.D. - člen, Ing. Eva Hyánková, Ph.D. - člen, Ing. Stanislav Paseka - člen,
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student představil komisi téma a obsah svojí bakalářské práce s názvem Analýza klimatologických dat v povodí řeky Dyje. Analýza byla provedena na VD Vranov s využitím dvou metod vstupů. Pro predikci klimatu byl použit generátor LARS-WG. Výstupy představuje grafické znázornění srážkových úhrnů a průměrných teplot měřených a generovaných pro emisní scénáře. Dále student v rámci výstupů analyzoval tropické, mrazové a arktické dny. Na připomínky / dotazy plynoucí z posudků vedoucího / oponenta a komise při odborné rozpravě nad bakalářskou prací student odpověděl. Otázky komise: -Jak ovlivňuje volba měřících stanic, jakým způsobem se tyto stanice vybíraly? Jak funguje použitý model (na základě čeho se definuje při využití daných scénářů), rozdíl mezi klimatickým a emisním scénářem? -Proč je baseline srážkově nadhodnocená? Odpovědi: -Stanice byly vybírány na základě finanční dostupnosti dat. Student objasnil problematiku ohledně daných scénářů – jedná se o předdefinované vývoje budoucího klimatu/emisí. -Srážky jsou nadhodnoceny ve využitém modelu (vychází se z rovnic).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO