Špica/ Brno, Nové sady 49°11'20.3"N 16°36'29.4"E

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Cílem návrhu bylo vyřešit zástavbu urbanisticky zadenbaného území na nároží ulic Nové sady a Úzká v nedaleko historického jádra města. V návrhu jsem se snažil vytvořit velké množství vnitřních prostor s výhledy do okolí, především na hlavní dominanty města jako je Petrov a Špilberk. Současně tak vzniká vysoká dynamická budovy, která je dominantou a klenotem nároží. Koncept by měl přinést lokalitě nejen zkulturnění území, ale i zpřístupnění prostoru z okolních ulic a prostoru před Malou Amerikou díky otevřenému parteru, který dovoluje celou radniční budovu podejít. Vzhledem snadné pěší dostupnosti z centra města, kvalitní vybavenosti, velkému množství zastávek MHD nemusí zaměstnanci ani návštěvníci městského úřadu nutně využívat k dopravě osobních automobilů, avšak v mém návrhu počítám s podzemním parkováním rozprostírajícím se pod hmotou radnice. Celý návrh jsem pojal jako snahu o vytvoření brněnského klenotu, který nebude bariérou ale propojením okolních ulic.
The aim of the proposal was to solve the development of an urban area on the corner of Nové sady and Úzká streets in the vicinity of the historic city center. In the design, I tried to create a large number of interior spaces with views of the surroundings, especially the main landmarks of the city such as Petrov and Špilberk. At the same time, a high dynamic building is created, which is the dominant feature and the jewel of the corner. The concept should bring to the locality not only the cultivation of the territory, but also the opening of space from the surrounding streets and the area in front of Little America thanks to the open parterre, which allows the entire town hall building to pass. Due to the easy walking distance from the city center, quality amenities, a large number of public transport stops, employees and visitors do not necessarily use the city office to transport cars, but in my proposal I count on underground parking under the city hall. I conceived the whole design as an effort to create a Brno jewel, which will not be a barrier but a connection of the surrounding streets.
Description
Citation
ZAVADIL, O. Špica/ Brno, Nové sady 49°11'20.3"N 16°36'29.4"E [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Mojmír Kyselka, CSc. (předseda) Ing. arch. Tomáš Jalůvka (člen) Ing. arch. Václav Kocián (člen) Ing. Marek Dostál (člen) Ing. arch. Petr Hýl (člen)
Date of acceptance
2020-06-25
Defence
- student odprezentoval svou bakalářskou práci - náměty oponenta bakalářské práce - popsání funkcí a povrchů - reakce a dotazy komise - význam výrazu hmoty a estetiky - návaznost na osy - materializace objektu - konstrukční řešení a diletace objektu
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO