Zkoušení cihel určených pro opravu památek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce je zaměřená na metody zkoušení cihel, pomocí kterých se historické cihly rozdělí do skupin na použitelné, použitelné v extrémních podmínkách, použitelné omezeně a nepoužitelné pro obnovu památek či výstavbu nových konstrukcí. V teoretické části je popsán historický vývoj cihel plných pálených ve Střední Evropě a přehled metod pro zkoušení cihel včetně popisu provedení a jejich vyhodnocení. V praktické části jsou metody aplikovány na třech vizuálně odlišných sadách cihel odebraných z konstrukce z 19. století.
The bachelor thesis is focused on methods of testing bricks, which will use to classify historic bricks into groups on usable, usable in extreme conditions, usable in limited extent and unusable for restoration of monuments or for construct new constructions. In the theoretical part, there is describe of historical development of solid fired bricks in Central Europe and an overview of methods for testing bricks, including a description of an accomplishments and their evaluation. In the practical part, there are methods applied to three visually different sets of bricks taken from 19th century construction.
Description
Citation
LEZOVÁ, L. Zkoušení cihel určených pro opravu památek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. - předseda, Ing. Dalibor Kocáb, Ph.D. - místopředseda, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - tajemník, doc. Ing. Michal Stehlík, Ph.D. - člen, Ing. Petr Misák, Ph.D. - člen, Ing. Jiří Strnad, Ph.D. - člen, doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. - člen, Ing. Tereza Komárková, Ph.D. - člen, Ing. Igor Suza - člen,
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Studentka Lívia Lezová během své prezentace své bakalářské práce s názvem "Zkoušení cihel určených pro opravu památek" pohovořila o ochraně a rekonstrukci historických památek, možnostech zkoušení historických cihel a nejčastějších úskalí historických cihelných staveb. Představila plán provedeného experimentu v rámci prezentované bakalářské práce, popsala podrobně metodiky laboratorních zkoušek, pomocí kterých byly hodnoceny historické cihly. Studentka prezentovala rozdělení historických cihel do několika sad dle dosažených výsledků měření pomocí ultrazvukové a rezonanční metody. Tyto sady cihel byly následně podrobeny laboratornímu testování. Výsledky provedených zkoušek studentka tabelárně vyhodnotila, doprovodila i grafickým zpracováním. V závěru své prezentace studentka provedla diskuzi výsledků a souhrnně zhodnotila vhodnost použitých laboratorních zkoušek pro hodnocení historických cihel. Dále byly položeny dotazy oponenta Ing. Ondřeje Antona, Ph.D.: 1) Je možné dle nějakých objektivních znaků určit v historické konstrukci stáří a původ použitých cihel? Pokud ano, na základě čeho? 2) Jakými metodami byste mohla stanovit pevnost v tlaku u cihel, zabudovaných v konstrukci. Následovaly dotazy členů komise: doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. - Z jakého důvodu byl používán plevel při výrobě historických cihel? - Jaká byla nejběžnější technologie výroby cihel v minulém století? Jak byly vyráběny poloviny cihel? Ing. Jiří Strnad, Ph.D. - Byly dosažené výsledky porovnány s výsledky stejných laboratorních zkoušek cihel nových? Ing. Dalibor Kocáb, Ph.D. - V jakých jednotkách jsou uváděny rychlosti šíření ultrazvukového měření testovaných cihel? Na položené dotazy většinou studentka odpověděla váhavě a s nápovědami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO