Posouzení vlivu umístění v památkové zóně na cenu komerčně využitelného objektu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá posouzením vlivu umístění v památkové zóně na cenu komerčně využitelného objektu. Součástí práce je zpracování současné právní úpravy ovlivňující oceňování majetku, vymezení základních pojmů souvisejících s oceněním vybrané nemovitosti a stanovení metod využitelných v oceňování komerčního objektu. Dále je zde podrobně popsáno město Třebíč, ve kterém se oceňovaná nemovitost nachází a město Žďár nad Sázavou, které slouží pro porovnání. Vybranou metodou je zde pro ocenění podle cenového předpisu kombinace nákladového a výnosového způsobu a v případě tržního ocenění nemovitosti je postupováno podle metody přímého porovnání. Nakonec jsou posouzeny vlivy, které mohou mít dopad na cenu objektu.
This diploma thesis deals with the assessment of the influence of the location in the historic zone on the price of a commercially usable building. The thesis includes the elaboration of the current legal regulations influencing the property valuation, the definition of basic concepts related to the valuation of a selected real estate, and the determination of methods usable in the process of commercial object valuation. Furthermore, the cities of Třebíč, in which the valued property is located, and Žďár nad Sázavou, that is used for comparison, are described in detail. The selected method is a combination of the cost and income approach for valuation according to the price regulation, and in the case of market valuation of seloected real estate, the method of direct comparison is used. Finally, the influences that may have an impact on the object value are assessed.
Description
Citation
VORÁLKOVÁ, M. Posouzení vlivu umístění v památkové zóně na cenu komerčně využitelného objektu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Leonard Hobst, CSc. (předseda) doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. (místopředseda) Ing. Josef Čech, Ph.D. (člen) doc. Ing. et Ing. Martin Cupal, Ph.D. et Ph.D. (člen) prof. Ing. et Ing. Stanislav Škapa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-26
Defence
Diplomantka seznámila státní zkušební komisi se svou závěrečnou prací, na téma: Posouzení vlivu umístění v památkové zóně na cenu komerčně využitelného objektu. Závěrečnou práci obhajovala jasně a srozumitelně. Z jejího přednesu bylo patrné, že k řešeným úkolům přistupovala velmi zodpovědně. Na otázky komise odpověděla pohotově a s přehledem. Rovněž na doplňkové otázky odpověděla správně a jasně. Ing. et Ing. Martin Cupal, Ph.D. et Ph.D., položil otázku: Přesnost ocenění jednotlivých lokalit. Státní zkušební komise závěrem konstatovala, že diplomantka svou závěrečnou práci obhájila.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO