Vliv environmentální certifikace budov při oceňování s ohledem na životní cyklus stavby

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je analýza a vyhodnocení vlivu environmentálních certifikací na výši nájemného a provozních nákladů u administrativních budov. Analýza je prováděna pro administrativní budovy, jelikož se jedná o nejčastěji certifikované budovy v České republice. K naplnění vymezeného cíle jsou sestaveny dvě databáze nabídkových cen kancelářských prostor v Praze a v Brně. První databáze je tvořena nabídkovými nájmy kancelářských prostor budov, které disponují environmentální certifikací. Druhá databáze je taktéž sestavena z nabídkových nájmů budov, avšak bez environmentální certifikace. Na základě těchto databází je pomocí párového t-testu zkoumán vliv environmentálních certifikací na výši nájemného. Současně jsou u budov, nacházejících se v Brně, analyzovány skutečné provozní náklady a je vyhodnoceno, zda a případně v jaké intenzitě se jejich výše odvíjí od environmentálních certifikací.
The aim of this diploma thesis is an analysis and evaluation of environmental certifications influence on rental rates and operating costs of administrative buildings. The analysis is conducted for administrative buildings because these are the most frequently certified buildings in the Czech Republic. To fulfil this defined goal, two office space offer price databases in Prague and Brno are compiled. The first database is consists of office space offer rentals which possess environmental certification. The second database is also compiled of building offer rentals but without environmental certification. Based on these two databases the effect of environmental certification on rental rates using paired t-test is examined. Simultaneously, effective operating costs of buildings located in Brno are analysed, and it is evaluated whether and if so, at what intensity their amount is affected by environmental certifications.
Description
Citation
MRŇOVÁ, Z. Vliv environmentální certifikace budov při oceňování s ohledem na životní cyklus stavby [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Leonard Hobst, CSc. (předseda) doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. (místopředseda) Ing. Josef Čech, Ph.D. (člen) doc. Ing. et Ing. Martin Cupal, Ph.D. et Ph.D. (člen) prof. Ing. et Ing. Stanislav Škapa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-26
Defence
Diplomantka seznámila státní zkušební komisi se svou závěrečnou prací, na téma: Vliv environmentální certifikace budov při oceňování s ohledem na životní cyklus stavby. Závěrečnou práci obhajovala jasně a srozumitelně. Z jejího přednesu bylo patrné, že k řešeným úkolům přistupovala velmi zodpovědně. Na otázky komise odpověděla pohotově. Rovněž na doplňkové otázky odpověděla jasně. doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. položila otázku: Čím je způsobena konzistentnost uvedených dat. Ing. et Ing. Martin Cupal, Ph.D. et Ph.D., položil otázku: Použití jiných metod v závislosti na počtu vzorků. Ing. Josef Čech, Ph.D., položil otázku: Obnova certifikace budov. Státní zkušební komise závěrem konstatovala, že diplomantka svou závěrečnou práci obhájila.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO