Návrh udržitelné městské struktury 21.století v rámci České republiky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Zadáním diplomové práce bylo zpracovat území areálu kasáren v Brně v Černých Polích. V rámci projektu jsem se snažila o vytvoření nové městské struktury, která by plynule navazovala na stávající, převážně obytnou, okolní zástavbu. Do řešeného území jsem se rozhodla umístit novou budovu radnice pro Brno-sever. Jako jeden z cílů jsem si také stanovila vytvořit veřejné prostranství, které by navazovalo na radnici a poskytovalo prostor pro kulturní a jiné akce. Dále do území vkládám základní školu, mateřskou školu, ubytovací studentské zařízení a novou budovu pro knihovnu a kulturní centrum. Zbylá část území je řešena jako tradiční městská bloková zástavba, s převažující obytnou funkcí.
The objective of the diploma project was to repurpose the area of military barracks in theresidential neighbourhood of Černá Pole in Brno. I aimed to create a new urban environment which would seamlessly blend in with the current residential housing development. Included in the given perimeter is also located a new town hall for Brno-Sever. Another of the project’s goals was to design a public place adjacent to the town hall where cultural and other events would be hold. Also, an elementary school, a kindergarten, student dormitories and a new library building and a community center can be found in the area. The rest of the perimeter consists of city blocks, of predominantly residential purpose.
Description
Citation
FIALOVÁ, P. Návrh udržitelné městské struktury 21.století v rámci České republiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing. arch. Milan Kosař - předseda, doc. Ing. arch. Juraj Dulenčín, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Lukáš Ležatka, Ph.D. - tajemník, Ing.arch. Barbora Jenčková - člen, Ing. arch. Petra Matoušková - člen, Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Studentka úvodem prezentovala svůj projekt Návrh udržitelné městské struktury 21. století v rámci České republiky. Byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka reagovala na dotazy a připomínky oponenta: 1. Bezbariérové řešení podchodu třídy H. Píky (7, 20)? Rampa 17,5 m stačit nebude. Podchod je rozšířena je bezbariérový. Nicméně zůstalo u konceptu a nebylo dále dořešeno. Skutečná délka by byla 36m. Řešení je možné. 2. Přístavba stávajících bytových domů (ulice Bieblova) je zajímavý nápad, i když ty terasy moc soukromí poskytovat nebudou? Bude zde květník se zelení o hloubce cca 600 mm. Nicméně i tak je to dle komise diskutabilní. 3. Jak je řešen bezbariérový přístup na střechu parkovacích stání? Domem, byla by upravena navržená dispozice. Následovala odborná rozprava s dotazy a připomínkami komise: Lépe by bylo dle komise otočit jednosměrné komunikace pro lepší provoz. Přes "Sittéovské" formulování prostoru chybí v některých místech nároží. Pobytové schody - nemělo by mít zábradlí? Ano, muselo by se ještě v návrhu dořešit. Je, případně, neměl by být průchod mezi školou a radnicí? Není. Dle komise je to diskutabilní. Proporce dlouhé ulice je rovněž diskutabilní. Diskutovalo se o formě a velikosti jednotlivých bloků, studentka reagovala na jednotlivé dotazy. Studentka s velmi dobrým přehledem zaujímala odborná stanoviska ke všem připomínkám oponenta a velmi dobře reagovala i na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci položeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO