Návrh sídelní struktury soudobého města v historickém prostředí.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce řeší urbanistickou studii na území Červeného kopce, konkrétně v části území Stráň. Jde o lokalitu vedenou jako brownfield Kohnova cihelna. Návrh si klade za cíl využít maximálně potenciál této lokality, který spočívá v její blízkosti do centra města, sousedství s národní přírodní památkou, významnou plochou zeleně a výhledům, které toto místo díky své topografické situaci poskytuje. Na území 18 hektarů je navržena nová městská čtvrť, která by zacelila jednu z „brownfieldových děr“ na mapě města Brna a současně pomohla proti odlivu obyvatel na periferie města a vzniku urbanistických satelitů. Z četných průzkumů mínění obyvatel totiž vyplývá, že by rádi bydleli v blízkosti města, ale současně především mladé rodiny hledají klidnou lokalitu v blízkosti přírody a touží po vlastním domě. Proto je zde navržena kompaktní zástavba řadových domů, terasových viladomů a bloků bytových domů se soukromými vnitrobloky, doplněná kvalitním veřejným prostranstvím a občanskou vybaveností. Tato nová městská čtvrť by nabídla bydlení pro cca 3 500 nových rezidentů.
The diploma thesis deals with an urban study on the territory of Červený kopec, specifically in the part of the territory of Stráň. It is a locality stated as a brownfield Kohnova cihelna. The proposal aims to make the most of the potential of this site, which lies in its proximity to the city center, the neighborhood of the national natural monument, a significant area of greenery and the views that this place provides due to its topographic situation. A new city district is proposed on the area of 18 hectares, which would cover one of the "brownfield holes" on the map of the city of Brno and at the same time help against the outflow of population to the outskirts of the city and against the creation of urban satellites. Numerous public opinion polls show that they would like to live close to the city, but at the same time especially young families long for their own house in a quiet countryside location. Therefore, a compact development of terraced houses, terrace villas and blocks of flats with private courtyards is proposed here, complemented by quality public space and civic amenities. This new city district would offer housing for about 3,500 new residents.
Description
Citation
MACHOLÁNOVÁ, P. Návrh sídelní struktury soudobého města v historickém prostředí. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing. arch. Petr Todorov - předseda, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Viktor Svojanovský - člen, Ing. Jan Tichý - člen, Ing. arch. Yvona Boleslavská, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Studentka představila téma diplomového projektu, jímž je návrh sídelní struktury soudobého města v historickém prostředí – areál bývalé Kohnovy cihelny na Červeném kopci, na vysoké profesionální úrovni. Ve struktuře prezentace i prostřednictvím konzistentního a živého výkladu zprostředkovala pečlivě promyšlený koncept založený jednak na detailních analýzách řešeného území, jednak na dotazníkovém šetření názorů na jeho využití, které provedla u místních obyvatel. Diplomantka disponuje silným teoretickým zázemím, které dalece přesahuje běžný standard a které se do analytické části celkového řešení velmi příznivě promítlo. Koncept projektu je založen na kombinaci drobné zástavby navazující na stávající sídelní strukturu přilehlé Kamenné kolonie a ulice Vinohrady s rodinnými domky a zástavby blokové (autorka navrhuje bydlení pro 3 600 obyvatel a počítá při tom s 200 osobami na hektar). Obě struktury jsou rozděleny roklí, která v řešeném území představuje silné gesto nabízející příjemný rekreační prostor. Diplomantka do projektu vnáší prvky organičnosti reagující na charakter terénu a citlivě pracuje s přírodním rámcem. Při rozpravě nad výkresovou dokumentací a modelem byla nastolena otázka týkající se rozporu předkládaného projektu s územním plánem, který řešené území definuje jako plochu pro drobnější zástavu. Autorka své řešení brilantně ohájila. Na dotazy a připomínky členů komise i na podněty uvedené v oponentském posudku reagovala s jasnou a dobře vystavěnou argumentací.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO