Dětská léčebna Ostrov u Macochy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tématem diplomové práce bylo zpracovat architektonickou studii léčebny se speleoterapií v Ostrově u Macochy. Léčebna poskytuje odbornou péči dětem a mladistvým s nemocemi dýchacího ústrojí, astmatem ale také kožními onemocněními. Navržený objekt bude primárně sloužit potřebám této léčebny s možností využití některých jeho částí veřejností. Řešené území se nachází v blízkosti horního vstupu do Císařské jeskyně, která je nyní ke speleoterapii využívána. Novostavba bude umístěna ve svažitém terénu v blízkosti okolní zástavby, kterou tvoří pouze rodinné domy. Ambicí návrhu bylo využít orientaci svahu na jih, který nabízí krásný výhled na městys a zároveň objekt citlivě zasadit do okolní krajiny Moravského krasu. Samotný návrh tvoří 4 hlavní budovy, které jsou uprostřed vzájemně spojeny atriem. Toto atrium propojuje nejen budovy, ale i jednotlivé provozy, a tak funguje jako určitý komunikační uzel.
The topic of this master’s thesis was to make an architectural study of the Childern´s sanatorium with speleotheraphy in Ostrov u Macochy. The Sanatorium provides a professional care to the children and teenage with respiratory diseases, asthma but also skin diseases. The proposed building will primarily serve the needs of this sanatorium with the possibility of using some of its parts by the public. The area is located near the upper entrance to the Císařská jeskyně, which is now used for speleotherapy. The new building will be located on a sloping terrain near the surrounding development, which consists only of family houses. The ambition of the proposal was to use the orientation of the slope to the south, which offers a beautiful view of the town and at the same time sensitively set the building into the surrounding landscape of the Moravian Karst. The project itself consists of 4 main buildings that are interconnected by atrium in the middle. This atrium connects not only buildings, but also individual services, and thus acts as a kind of communication node.
Description
Citation
SOCHOROVÁ, J. Dětská léčebna Ostrov u Macochy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing.arch. Pavel Rada - předseda, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - místopředseda, MgA. Natalie Chalcarzová - tajemník, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - člen, Ing. Yvetta Diaz - člen, Ing. arch. Yvona Boleslavská, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Studentka představila svou diplomovou práci komisi pomocí multimediální prezentace. Studentka podrobně reagovala na výtka a dotazy oponenta. Rozprava nad prosvětlením vnitřních chodeb. Rozprava nad možným křížením provozů a umístění společných toalet v prostorách ubytování. Dotaz na detail fasády, napojení dřevěných lamel na omítku. Rozprava nad umístěním a reprezentativností stupu do budovy. Studentka s dokonalým přehledem zaujímala odborná stanoviska ke všem připomínkám oponenta, výborně reagovala na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci předloženy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO