Dům s vinařstvím v Zaječí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce se zabývá návrhem novostavby domu určeného k trvalému bydlení 4členné rodiny a zároveň k výrobě a skladování vína. Objekt se nachází ve svažitém terénu v katastrálním území obce Zaječí a je tvořen suterénem a jedním nadzemním podlažím. Součástí je klenutý sklep určený k archivaci vína, venkovní terasa a zastřešené parkovací stání. Návrh domu je uzpůsoben tak, aby nedocházelo k narušování pohody členů rodiny plánovanou výrobou vína. To je docíleno tím, že pro provoz vinařství je určeno zejména podlaží suterénu, a naopak klidová a společenská zóna, tedy zóna určená k bydlení, je navržena v nadzemním podlaží. Hlavním nosným systémem suterénu jsou betonové tvárnice ze ztraceného bednění a 1. nadzemního podlaží cihly keramické od systému Heluz. Obvodové zdivo je zatepleno kontaktním zateplovacím systémem ETICS. V obývacím pokoji je dřevěný, trámový strop a ve zbylé části objektu je navržena železobetonová stropní deska. Střecha je plochá, ve 2 výškových úrovních a se sklonem 3 %. Součástí návrhu domu je vnitřní rekuperační jednotka, podlahové vytápění a vnější třívrstvý nerezový komínový systém Schiedel. Práce je zpracována ve formě projektové dokumentace pro provádění stavby s téměř nulovou spotřebou energie.
The bachelor's thesis deals with the proposal of a new house intended for permanent living of a family of four and at the same time for the production and storage of wine. The building is located in a sloping terrain in the cadastral area of the village Zaječí and consists of a basement and one above-ground floor. It includes a vaulted cellar for archiving wine, an outdoor terrace and a covered parking space. The proposal of the house is adapted so that the well-being of family members is not disturbed by the planned wine production. This is achieved by the fact that the basement floor is intended for the operation of the winery, and on the contrary, the quiet and social zone, which is the zone intended for living, is designed on the above-ground floor. The main load-bearing system of the basement are concrete blocks made of lost formwork and ceramic bricks from the Heluz system on the 1st floor. The perimeter masonry is insulated with the ETICS contact thermal insulation system. The living room has a wooden, beamed ceiling and in the rest of the building is designed a reinforced concrete ceiling slab. The roof is flat, in 2 height levels and with a slope of 3%. The design of the house includes an internal recuperation unit, underfloor heating and an external three-layer stainless steel Schiedel chimney system. The work is processed in the form of project documentation adapted for the construction with almost zero energy consumption.
Description
Citation
TOMKOVÁ, D. Dům s vinařstvím v Zaječí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
doc. Ing. Jan Pěnčík, Ph.D. - předseda, Ing. Markéta Sedláková, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Veronika Vacenovská - tajemník, Ing. Ondřej Nespěšný - tajemník, Ing. Roman Brzoň, Ph.D. - člen, Ing. Eva Fajkusová - člen, Ing. David Bečkovský, Ph.D. - člen, Ing. Lukáš Daněk, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Studentka představila svou bakalářskou práci pomocí powerpointové prezentace. Představila umístění stavby na pozemku, dispoziční řešení, materiálové a konstrukční řešení. Dále studentka v rámci své prezentace odpovídala na dotazy oponenta: - ve výkrese koordinační situace chybí polohová/výšková bodová síť pro geodetické zaměření objektu - ve výkrese 1S - jakým způsobem řešíte odvodnění místnosti 109 - klenutý sklep? - ve výkrese řez C-C´ - proč není nad klenutým sklepem použita hydroizolace? Studentka s velmi dobrým přehledem zaujímala odborná stanoviska ke všem připomínkám oponenta a velmi dobře reagovala i na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci položeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO