Automatické umísťování uzlů v acyklickém orientovaném grafu do GUI

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vytvořit aplikaci pro automatické rozmísťování uzlů v acyklických orientovaných grafech. Práce se především zaměřuje na pokročilé možnosti při tvorbě umístění uzlů, z kterých za zmínku stojí výběr polohy vybraných uzlů, rozdělení grafu na podgrafy či podporu polygonálních uzlů. V řešení jsou popsány vybrané algoritmy, které jsou použity ve výsledné aplikaci, a to konkrétně Fruchterman-Reingoldův silou orientovaný algoritmus, algoritmus Kamada-Kawai a algoritmus založený na Meyerových metodách samo-organizujících se grafů.
The goal of this work is to create an application for automatic node placement of acyclic oriented graphs. The work is mainly focusing on advanced possibilities of graph layout, for example selection of location of selected nodes, division of a graph into sub-graphs or support of polygonal nodes. The solution describes chosen algorithms, which are being used in the resulting application. Specifically, Fruchterman-Reingold force oriented algorithm, algorithm Kamada-Kawai and an algorithm based on Meyer's self-organizing graphs.
Description
Citation
JUDA, J. Automatické umísťování uzlů v acyklickém orientovaném grafu do GUI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivana Burgetová, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-09
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Je vaše metoda podobná některému evolučnímu algoritmu a v čem? Jsou jednotlivé iterace v hlavním cyklu aplikace na sobě nějak závislé? Které části aplikace by bylo třeba přepracovat, aby kompletně podporovala i grafy obsahující cykly? Jak byste zhodnotil výstup vaši práce? Kolik uzlů měly grafy, na kterých jste testoval? Jaké jsou výhody případně nevýhody vašeho řešení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO