Včasné testování v projektu oVirt/RHV

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je automatizace přípravy testovacího prostředí v procesu manuálního včasného testování komponenty ovirt-web-ui projektu oVirt/RHV a umožnit tak testerovi efektivně využít svůj čas. Při řešení práce byly nastudovány agilní metodiky, princip včasného testování, projekt oVirt/RHV a nástroje Jira, Jenkins a GitHub usnadňující vývoj software. Automatizace byla implementovaná v jazyce Python a zasazena do existující automatizační struktury v GitLabu, přičemž je automaticky spouštěna pomocí nástroje Jenkins. Vytvořené komponenty pro komunikaci s jednotlivými nástroji umožňují nejen běh skriptu, který provádí přípravu prostředí, ale také budoucí získávání dat do databáze. Výsledná práce byla řádně otestována a podařilo se dosáhnout uvolnění až 2 hodin času testera na jiné pracovní aktivity.
The objective of this work is to automate the preparation of a testing environment, which is a part of manual early testing of ovirt-web-ui component in project oVirt/RHV and allow the tester to work efficiently. Agile methods, early testing principles, project oVirt/RHV, and software development tools Jira, Jenkins, and GitHub were studied in this thesis. Automation was implemented in Python programming language and the work was incorporated into an existing automation structure in GitLab, while simultaneously being run by the Jenkins tool. All created components communicating with each software development tool are not only used in the preparation script but also will be utilized to gather data into the database in the future. The finished work was thoroughly tested and helped to free up to 2 hours of tester's time for other work-related activities.
Description
Citation
SARANOVÁ, I. Včasné testování v projektu oVirt/RHV [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivana Burgetová, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-09
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Jak byl změřen ušetřený čas testera? Na kolika issues jste testovala?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO