Detekce živosti ruky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto práca rieši problém bezpečnosti biometrických systémov využívajúcich biometrický údaj ruky. Zameriava sa na absenciu detekcie živosti pri verifikácii vzorku biometrickým systémom. Riešenie práce ponúka rozšírenie bezkontaktných biometrických systémov o systém detekcie živosti, ktorý využíva špecifických vlastností ľudskej kože a jej reakcií na určité vlnové dĺžky viditeľného spektra elektromagnetického žiarenia. V práci sa analyzujú reakcie kože na špecifické vlnové dĺžky viditeľného spektra, pričom sú porovnávané s reakciami anorganických materiálov, ktoré napodobujú ruku. Výsledkom práce je návrh a implementácia algoritmu detekcie živosti, ktorý dokáže na základe analýzy sady fotografií ľudskej dlane, ktorá bola vystavená štyrom vlnovým dĺžkam viditeľnej časti elektromagnetického spektra, úspešne rozpoznať ruku od falzifikátu s priemernou mierou presnosti 82,20 %.
This thesis solves the security problem of biometric systems which uses biometric data of a hand. It focuses on the absence of liveness detection during verification of a sample by the biometric system. In result this thesis offers to extend the contactless biometric systems by a system of liveness detection, which utilizes specific properties of human skin and its reactions to certain wavelengths of the visible spectrum of electromagnetic radiation. Reactions of the skin on the specific wavelengths of visible spectrum are analyzed and compared with the reactions of inorganic materials which imitates the hand. Outcome of this thesis is a design and implementation of a liveness detection algorithm, which can, based on the analysis of a set of photographs of the human palm, which was exposed to four wavelengths of a visible part of the electromagnetic spectrum, successfully recognize a hand from a counterfeit with an average accuracy rate of 82.20 %.
Description
Citation
VANICKÝ, J. Detekce živosti ruky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Libor Polčák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-08
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: V práci jsou využity různé vlnové délky i proto, že zasahují do různých vrstev kůže. Potvrdilo se během testování algoritmu to, že některé falzifikáty byly velmi snadno odhalitelné pro některé vlnové délky (tj. neměli dostatečné vlastnosti v dané hloubce)? Povrchové úpravy byly využity jen u falzifikátů nebo i u reálných rukou? Jaký byl (případně jaký byste očekával) jejich vliv na výslednou detekci živosti? Je dosažená úspěšnost detekce dostatečná pro reálné využití? Jakým způsobem by se případně dala zvýšit úspěšnost detekce? Je detektor živosti ruky závislý na poloze (např. natočení) ruky?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO