Analýza provozu protokolů Kerberos, NTLM, SAML 2.0

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou analýzy a detekce napadení bezpečnostních protokolů v prostředí síťových architektur, jaké se vyskytují například ve velkých firmách. V práci je k problému přistupováno z hlediska analýzy síťového provozu. Hlavní náplní práce je simulace útoků na síťové architektury, kde autentizaci obsluhují zmíněné protokoly, a snaha o jejich detekci pomocí sledování síťového toku. Výsledkem práce je návrh, jak automaticky detekovat útoky v síťových strukturách a plugin pro exportém Flowmon sondy, produktu firmy Flowmon Networks, který bude data potřebná pro provedení této detekce sbírat.
This thesis engages the problem consisting of analysis and detection of the attacks carried out on the authentication protocols in the environment of network structures, like those used in big corporations. In~this thesis, the problem is examined in the light of the netflow analysis. Main content of the thesis is a simulation of the attacks targeting network architectures, where the authentication is served by mentioned protocols, and effort to detect these attack by the netflow monitoring. The outcome of this thesis is a draft, how to automatically detect the attacks carried out in the network structures, and plugin for the exporter of the Flowmon sond, the product of Flowmon Networks company, which will be extracting the information needed for the performance of the detection.
Description
Citation
KRŮL, M. Analýza provozu protokolů Kerberos, NTLM, SAML 2.0 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (místopředseda) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-10
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Jakou informaci musí sonda extrahovat pro detekci útoků na Kerberos, NTLM a SAML 2.0? Byla provedena alespoň orientační měření výkonnosti Flowmon s daným pluginem?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO