Tvorba simulačních modelů jazyka P4

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Sdružení CESNET vyvíjí nástroj umožňující spouštět P4 programy na programovatelném hradlovém poli. Tento nástroj se využívá při návrhu digitálního obvodu, který prochází procesem verifikace. Pro verifikaci je prozatím využíván simulační model, který plně neodpovídá požadavkům. Bakalářská práce se zabývá seznámením s jazykem P4 a tvorbou jeho simulačních modelů. Práce má za cíl zejména vytvoření simulačního modelu, který přesněji odpovídá požadavkům sdružení CESNET tak, aby mohl být nahrazen dosavadní simulační model využívaný ve verifikačním prostředí. Tvorba modelu probíhala pomocí projektu BMv2, který umožňuje psaní simulačních modelů pro jazyk P4. Jako výchozí simulační model byl zvolen Simple switch, který je ve verifikačním prostředí prozatím využíván a který byl upravován podle požadavků. Výsledkem práce je simulační model odpovídající požadavkům sdružení CESNET.
CESNET association is developing tool that allows running P4 programs on field programmable gate array. This tool is used in design of digital circuit, which goes through verification process. The verification uses behavioral model, which does not fully meet requirements. This thesis deals with introduction to P4 language, creation of behavioral models and developing of behavioral model, which meets the requirements of CESNET association. Current behavioral model, used in verification process, will be replaced by developed model. Project Behavioral Model version 2 was used for developing of behavioral model. Behavioral model simple switch was used as default model. This model is edited based on requirements of CESNET association. Result of this thesis is behavioral model which meets the requirements.
Description
Citation
BULIČKA, M. Tvorba simulačních modelů jazyka P4 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Jakým způsobem je do vlákna zpracování paketů a vlákna odesílání paketů dodána informace o celkovém počtu přečtených paketů, když jsou tato vlákna spuštěna ještě před dokončením čtení paketů na vstupu (viz Obr. 3.4 na str. 37)? Bylo by možné implementovat ukončování simulačního modelu po zpracování všech paketů i bez dedikovaného monitorovacího vlákna? Pokud ano, jak by se změnil Obr. 3.4?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO