Výroba nábojnic velké ráže

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V bakalářské práci je uveden návrh technologického postupu výroby nábojnice velké ráže, jejímž polotovarem je kruhový rondel z nelegované oceli DD11. Na základě studijní části a následné technologické části je navrženo tažení bez ztenčení stěny a se ztenčením stěny. Tažení je uskutečněno na hydraulickém postupovém šesti operačním lise PO 400 P s tvářecí silou 4 000 kN. Vystřihování přístřihů je prováděno na výstředníkovém lisu LE 400 D. Součástí práce je návrh nástroje pro tažení bez ztenčení stěny a nástroje pro poslední operaci tažení se ztenčením stěny. Tyto nástroje jsou vyrobeny z oceli 19 436 podle výkresové dokumentace.
The bachelor's thesis presents a proposal for the technological process of production of a big rage shell, the semi-finished product of which is a circular roundel made of non-alloy steel DD11. Based on the study part and the subsequent technological part, drawing without wall thinning and with wall thinning is proposed. The drawing is carried out on a hydraulic progressive six operating press PO 400 P with a forming force of 4,000 kN. Cutting of blanks is performed on an eccentric press LE 400 D. One part of this thesis is the design of a tool for drawing without thinning the wall and a tool for the last operation of drawing with thinning the wall. These tools are made of 19,436 steel according to the drawing documentation.
Description
Citation
DOLEŽEL, M. Výroba nábojnic velké ráže [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (předseda) Ing. Eva Peterková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Hušek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Řiháček, Ph.D. (člen) Ing. Marek Štroner, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Žák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-13
Defence
Student prezentoval komisi výstupy a závěry své práce a zodpověděl dotazy oponenta. Dále byly studentovi položeny následující otázky: 1. Odkud získáte polotovar – svitek zvolené tloušťky? (otázka byla částečně zodpovězena) 2. Co je průvodním jevem tváření za studena? (otázka byla plně zodpovězena) 3. Je zaručená symetrie zatížení nástroje? (otázka nebyla zodpovězena) 4. Jak se přesouvá výrobek mezi pozicemi? (otázka byla plně zodpovězena)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO