Moderní technologické prvky pro trubkové výměníky tepla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je seznámení se s moderními technologickými prvky používanými v současnosti u trubkových výměníků tepla se svazkem trubek v plášti v trubkovém a mezitrubkovém prostoru, provedení tepelně-hydraulického výpočtu vybraných prvků a porovnání tepelně-hydraulických vlastností s klasicky používanými konkurenčními technologickými prvky. Práce se zabývá především přepážkami typu EM baffle v mezitrubkovém prostoru a pasivními vířiči typu zkroucený pásek (a jeho úpravami) a vinutý drát v trubkovém prostoru. Teoretická část je zaměřena na seznámení s klasickými technologickými prvky u trubkových výměníků tepla a se základními tepelně-hydraulickými výpočty, praktická pak na seznámení se s moderními prvky a tepelně-hydraulický výpočet vybraných prvků. Tyto výpočty jsou poté porovnány s výsledky tepelně-hydraulického výpočtu podobných prvků.
The aim of this diploma thesis is to get acquainted with modern technological elements currently used in shell-and-tube heat exchanger in the shell-side and tube-side, thermal-hydraulic calculation of selected elements and comparison of thermal-hydraulic properties with classically used competing technological elements. The work deals mainly with EM baffle in the tube-side and tube inserts like the twisted tape type (and its modifications) and coiled wire in the tube-side. The theoretical part is focused on acquaintance with classical technological elements in shell-and-tube heat exchanger and with basic thermal-hydraulic calculations, practical part then on acquaintance with modern elements and thermal-hydraulic calculation of selected elements. These calculations are then compared with the results of the thermo-hydraulic calculation of similar elements.
Description
Citation
PLÁNKOVÁ, T. Moderní technologické prvky pro trubkové výměníky tepla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (místopředseda) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pokorný, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Jůza, Ph.D., MBA (člen) Ing. Dušan Hrabec, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-07-13
Defence
Byly zodpovězeny dotazy oponenta práce. Dotaz na postup výpočtu a význam návrhového a kontrolního výpočtu. Dotaz na dostupnost výpočtových vztahů pro specifický typ přepážek, zodpovězeno. Dotaz na numerické metody a výpočtový model v použitý v práci, částečně zodpovězeno. Diskuse volby Reynoldsova čísla a použitých výpočtů. Dotaz na ekonomické vyhodnocení výsledků práce a diskuse provozních nákladů, zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO