Návrh clonek pro páru při vysoké tlakové diferenci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá návrhem systému clonek pro vysokou tlakovou diferenci. Úkolem práce je navrhnout zařízení sloužící k řízenému odpouštění paroplynné směsi z kompenzátoru objemu o přetlaku 12,27 MPa do nádrže s přetlakem 0,02 MPa při konstantním hmotnostním průtoku 40 kg/h. První část práce obsahuje teorii a také základní principy výpočtů. V další části práce jsou stanoveny teoretické vlastnosti proudění, jako je rychlost zvuku v mokré páře. Tyto poznatky poté slouží k hlavnímu cíli práce, a to k návrhu systému clonek k odpouštění paroplynné směsi z kompenzátoru objemu.
The work deals with the design of a system of orifices for high pressure difference. The task of this work is to design a device for controlled discharge of steam-gas mixture from a volume compensator with an overpressure of 12,27 MPa to a tank with an overpressure of 0,02 MPa at a constant mass flow of 40 kg/h. The first part of the thesis contains the theory and also the basic principles of calculations. In the next part of the work, the theoretical properties of flow, such as the speed of sound in wet steam, are determined. This knowledge then serves the main goal of the work, namely to design a system of orifices to release steam-gas mixture from the volume compensator.
Description
Citation
GAJDŮŠEK, T. Návrh clonek pro páru při vysoké tlakové diferenci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Franc, Ph.D. (člen) Ing. Iva Svobodová (člen)
Date of acceptance
2020-07-13
Defence
Student v prezentaci seznámil komisi s prací Návrh clonek pro páru při vysoké tlakové diferenci. Popsal mechanismus škrcení páry a způsoby změny entalpie a entropie. Stanovil rychlost zvuku ve vodě v a v páře. Nastínil průběh hmotnostního průtoku clonou. V prezentaci zobrazil vliv průtočného průřezu clony. Také popsal parametry páry a provedl pevnostní kontrolu v místě clony. Ozřejmil vliv vstupního tlaku a popsal výpočetní skripty. Oponent byl nespokojen se značením veličin v práci a také s logickým členěním práce. Diplomant byl dotazován na správnost převzatého zdrojového kódu. Dotaz zodpověděl. Dále objasnil průběh rychlosti zvuku, kritického tlakového poměru a suchosti páry na jednotlivých clonách. Dotaz rovněž zodpověděl. Student úspěšně ozřejmil rozdíly ve velikosti adiabatického exponentu dle IAPWS a dle kritéria DP. Na závěr byl oponentem dotazován na možnosti vyhodnocení adiabatického exponentu a způsob definice adiabatického exponentu. Odpověděl ke spokojenosti oponenta vyjma druhé části otázky, kde neznal celou správnou odpověď, ale pouze částečnou. Komisí byl tázán na praktické sestavení tratě, tj. velikost jednotlivých clon, způsob sestavení a vzdálenost clon. Dotaz zodpověděl. Rovněž byl dotazován na možnosti vzájemného ovlivňování jednotlivých clon a vyloučení tohoto ovlivňování. Otázku zodpověděl. Následně byl tázán na hlučnost zařízení dle zkušeností s existujícími instalacemi. Dotaz zodpověděl. Byl také studentem částečně upřesněn způsob optimalizace zařízení. Ozřejmil úspěšně způsob kontroly v případě clon pracujících v kritickém režimu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO