Návrh vrtacího ramena pro obráběcí stroj

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá konstrukčním návrhem a deformační analýzou reálné konstrukce, která je doplňkem obráběcího stroje. Úvodní část se věnuje teorii technologie vrtání a rozšíření možností obráběcího stroje pro tuto metodu obrábění. Další část obsahuje konstrukční návrh vrtacího ramena a následnou analýzu v programu ANSYS pro ověření, zda konstrukce splňuje dané požadavky. V závěru je posouzen vliv změny rozměrů ramena na výslednou tuhost a jeho funkčnost.
The thesis deals with the design and deformation analysis of the real construction, which is a complement to the machine tool. The introductory part is devoted to the theory of drilling technology and extension of machine tool possibilities for this method of machining. The next section contains the design of the drill arm and the subsequent analysis in ANSYS to verify that the structure fulfill the requirements. At the end, the effect of changing the dimensions of the arm on the resulting rigidity and its functionality is assessed.
Description
Citation
ŠTANCL, D. Návrh vrtacího ramena pro obráběcí stroj [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Anton Humár, CSc. (místopředseda) Ing. Martin Slaný, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Jaroš, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Maixner, MBA (člen)
Date of acceptance
2020-07-14
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1.K akému účelo bolo rameno navrhované ? Do akého vŕtacieho priemeru je dimenzované ? zodpovězeno 2. Prečo je súčasť navrhovaná z jedného kusu ? částečně zodpovězeno 3. Je rameno navrhované pre nejaký konkrétny stroj alebo je použitelné univerzálne ? Zodpovězeno 4. Ako by ste zabránili vibráciám použitého remeňa ? částečně zodpovězeno Otázky členů komise byly zodpovězeny a částečně zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO