Vliv procesu lisování kotvy na funkci tlakového regulačního ventilu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce předkládá možné zjednodušení nástroje, který slouží k orážení kotvy tlakového regulačního ventilu (PCV). PCV se vyrábí ve společnosti Bosch Diesel s.r.o. Jihlava. Výsledná změna sníží cenu výroby nástroje. Nástroj se vyrábí aktuálně pouze v jedné firmě kvůli dosažení přesných rozměrů. Na základě porovnání interního lisování se získá rozptyl hloubek otlaku pro další testy. Z těchto testů se získá optimální síla a dále následují testy s limitními vzorky. Z testů vyplývá, že upravený nástroj není vhodný na lisování na sílu pro kotvy s limitní tvrdostí. Je nezbytné použít vhodnější variantu. Vhodnější varianta je lisování na dráhu. Při této metodě bude menší vliv tvrdosti kotvy. Test lisování na dráhu bude proveden v druhé polovině roku 2020 a při úspěšné validaci bude zaveden do série.
The project elaborated a possible simplification of the tool which is used for stamping of the anchor of pressure control valve (PCV). PCV is manufactured at Bosch Diesel s.r.o. Jihlava. The resulting change will reduce the cost of tool production. Current tool can be manufactured only in one company in order to achieve precise dimensions. Based on the comparison of internal stamping, it obtains the dispersion of depths for further tests. Optimal a force is obtained from these tests, followed by limit sample tests. The tests show that modified tool is not suitable for stamping on the force for anchors with limited hardness. It is necessary to use a more suitable variant. A more suitable variant is stamping on the track. With this method, there will be less effect of the hardness of the anchor. The test on stamping on the track will be performed in the second half of 2020 and, if successfully validated, will be introduced into the series.
Description
Citation
KOUMAR, F. Vliv procesu lisování kotvy na funkci tlakového regulačního ventilu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (předseda) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Eva Peterková, Ph.D. (člen) Ing. Michaela Císařová, Ph.D. (člen) Ing. Jan Řiháček, Ph.D. (člen) Ing. Mojmír Vaněk, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-14
Defence
Student představil komisi svou práci, její výstupy a závěry a zodpověděl otázky oponenta. Dále byly studentovi položeny následující dotazy: 1. Jak se dopočítá přesnost měření uvedené v práci? (Položenou otázky student částečně zodpověděl) 2. Jak se centruje kotva? (Položenou otázky student částečně zodpověděl) 3. Proč používáte netradiční jednotky? (Položenou otázky student zodpověděl) 4. Jak jste řešil nejistotu měření v grafech? (Položenou otázky student nezodpověděl) 5. Jak byla měřena síla zalisování? (Položenou otázky student čátečně zodpověděl) 6. Z jakého materiálu je kulička v nástroji?(Položenou otázky student zodpověděl) 4. (Položenou otázky student zodpověděl)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO