Využití laserových strojů v malých a středních firmách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cieľom tejto práce bude kritické zhodnotenie využitia laserových strojov v strojárskom priemysle a to najmä s dôrazom na malé a stredné podniky zamerané na delenie laserom. je najvhodnejsie pouzitie vlaknoveho laseru. Hodnotilo sa použitie laserových strojov a ich širokospektrálne uplatnenie na rôzne typy materiálov. Za použitia technologie laserového rezania sa úspešne vytvorila súčiastka s optimálnou kvalitou. Vďaka tomuto komponentu bol navrhnutý experimentálny model, ktorý opisuje aké množstvo tohto výrobku musí byť vytvorené, aby sa firma udržala na trhu. Výsledky naznačujú, že pre malé a stredné firmy využívajúce laserové rezacie stroje je najvhodnejšie použitie vláknového laseru.
This thesis aims to critically evaluate the use of laser machines in the engineering industry, and with particular emphasis on small to medium-size companies focused on laser cutting. The usage of laser machines and their broad-spectrum application to various types of materials were evaluated. Using laser cutting technology, a component with optimal quality was successfully created. Thanks to this component, an experimental model was proposed, which describes how much of this product must be created for the company to stay on the market. The results suggest that using a fiber laser is the most suitable for small and medium-sized companies using laser cutting machines.
Description
Citation
ŠUGA, S. Využití laserových strojů v malých a středních firmách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Anton Humár, CSc. (místopředseda) Ing. Martin Slaný, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Jaroš, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Maixner, MBA (člen)
Date of acceptance
2020-07-14
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Aký bol praktický prínos bakalárskej práce ? zodpovězeno 2. Bolo by možné použiť na uvedenú súčasť inú technológiu výroby ? zodpovězeno Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO