Řízené naplynění taveniny a jeho vliv na vlastnosti a strukturu odlitků ze slitin hliníku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
První kapitola diplomové práce se věnuje výskytu plynů v hliníkové tavenině, jaké jsou jejich zdroje, jaká je rozpustnost vodíku v Al tavenině a vzniku plynových dutin. Druhá kapitola rozděluje vady způsobené či spojené s přítomností plynů v odlitku. Mohou to být bubliny, staženiny či řediny. Je rozebrána morfologie pórů a její vliv na mechanické vlastnosti. Třetí kapitola pojednává o způsobech odplynění taveniny, ať už vakuováním, probubláváním aktivními či inertními plyny, tak i za pomocí speciálních metod a přípravků. Ve čtvrté kapitole jsou rozděleny metody pro stanovení obsahu vodíku v Al tavenině na analytické metody, metody na základě Sievertsova zákona a indikační metody. Pátá kapitola se věnuje řízenému naplynění, jeho cílům a přípravkům, které se k tomuto účelu používají. V šesté kapitole je popsán experiment, kdy pomocí zkušebního odlitku byl zkoumán vliv množství přípravku Probat Fluss Mikro 100 na různé tloušťky odlitku a jeho výsledky.
The first chapter of the thesis deals with the occurrence of gases in the aluminum melt, what are their sources, what is the solubility of hydrogen in the aluminum melt and the formation of gas cavities. The second chapter divides the defects caused or associated with the presence of gases in the casting. They can be bubbles, shrinkage, or diluents. Pore morphology and its influence on mechanical properties are discussed. The third chapter deals with methods of melt degassing, either by vacuuming, bubbling with active or inert gases, or using special methods and preparations. In the fourth chapter methods for determination of hydrogen content in aluminum melt are divided into analytical methods, methods based on Sieverts law and indication methods. The fifth chapter deals with controlled gassing, its objectives and the preparations used for this purpose. The sixth chapter describes the experiment where the influence of the amount of Probat Fluss Micro 100 on the different casting thicknesses and its results were investigated using a test casting.
Description
Citation
JAGOŠOVÁ, A. Řízené naplynění taveniny a jeho vliv na vlastnosti a strukturu odlitků ze slitin hliníku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen) Ing. Martin Dulava, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-14
Defence
Studentka Adriana Jagošová svou prezentací seznámila zkušební komisi s obsahem práce. Práce byla přednesena ve stanoveném čase. Po prezentaci a přečtení posudků práce byla studentka vyzvána k zodpovězení otázek oponenta, které podrobně zodpověděla. Jaká je přesnost měření objemu pískem? zodpovězeno Jaká byla skladba vsázky a jaký to může mít vliv na taveninu? zodpovězeno V teorii na straně 9 uvádíte absorpci. Jaký je rozdíl mezi adsorpcí? zodpovězeno Vyžaduje se při používaní přípravků odsávání plynů pro bezpečnost pracovníka? zodpovězeno Byli rozdílné póry u přípravků a měřili jste je? zodpovězeno Kolikrát bylo opakované měření a vliv statistiky? zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO