Návrh a implementace řídícího programu pro CNC obráběcí stroj prostřednictvím B&R Automation

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem diplomové práce je robotizace konvenční frézky na CNC frézku s použitím programovatelného logického automatu. V teoretické části diplomové práce je uveden popis obráběcích strojů a průmyslu 4.0, přehled společností Optimum Maschinen a B&R Automation včetně produktů a popis programovacího jazyku G-kód. Na začátku praktické části je popsán vybraný hardware, jeho zapojení a odladění motorů. Dále je v praktické části vysvětlen způsob ovládání motorů a zpracování CNC programů v G-kódu. Následující kapitoly pojednávají o vytvoření průmyslové vizualizace pro ovládání stroje a digitálního dvojčete pro testovací účely. Závěr práce popisuje zhodnocení výsledků a udává možnosti pro budoucí rozšiřování stroje a jeho implementaci do automatizované buňky ve smyslu průmyslu 4.0.
The aim of the diploma thesis is the robotization of a conventional milling machine to a CNC milling machine using a programmable logic controller. The theoretical part of the thesis contains a description of machine tools and industry 4.0, an overview of Optimum Maschinen and B&R Automation companies, including products, and a description of the G code programming language. At the beginning of the practical part, the selected hardware, its connection and tuning of motors are described. Furthermore, the practical part explains the method of motor control and processing of CNC programs in G code. The following chapters discuss the creation of industrial visualizations for machine control and digital twin for testing purposes. The conclusion describes the evaluation of the results and indicates the possibilities for future expansion of the machine and its implementation in an automated cell in the sense of industry 4.0.
Description
Citation
VAVRÍK, M. Návrh a implementace řídícího programu pro CNC obráběcí stroj prostřednictvím B&R Automation [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Aplikovaná informatika a řízení
Comittee
doc. Ing. Radomil Matoušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zuzana Komínková Oplatková, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Jiří Šťastný, CSc. (člen) RNDr. Martin Kuba, Ph.D. (člen) prof. Ing. Miluše Vítečková, CSc. (člen) doc. Ing. Ivan Švarc, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-07-14
Defence
Student obeznámil komisi s obsahem své DP. Následně reagoval na dotazy a připomínky oponenta DP. Školitel i oponent hodnotí DP velice pozitivně. Další dotazy komise: doc. Švarc: Volba pohonu (možnost) doc. Matoušek: Volba jemné a hrubé osy
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO