Návrh konstrukce, výroba a ověření základních parametrů mobilní vodní piko turbíny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cíl této diplomové práce je navrhnout, vyrobit a změřit charakteristiky mobilní vodní piko turbíny. Přesněji se jedná o experimentální konstrukci mlýnského kola. V první části této práce je popsána konstrukce a výroba turbíny. Tato část se především zaměřuje na konstrukci mlýnských kol s různými velikostmi korečků a na trysku přivádějící vodu do turbíny. Součástí práce je také CFD simulace tlakové ztráty trysky. Druhá část je zaměřena na zpracování dat, která byla naměřena v laboratoři, včetně určení nejistot. Měření bylo prováděno pro různá nastavení turbíny jako průtok, otáčky, různé tvary kol a různé polohy trysky přivádějící vodu na kolo. Výsledkem experimentu jsou charakteristiky potenciálního, maximálního výkonu a účinnosti.
The aim of this diploma thesis is to design, manufacture and measure the characteristics of a mobile water pico turbine. More precisely, it is an experimental construction of a mill wheel. The first part of this document is describing the design and manufacture of the turbine. This part focuses mainly on the construction of water wheels with different sizes of buckets and on the nozzle supplying water to the turbine. There is also a CFD simulation of pressure loss of nozzle. The second part of the thesis is focused on the processing of data that were measured in the laboratory, including the determination of uncertainties. The measurements were performed for different turbine settings such as flow, speed, different wheel shapes and different positions of the nozzle distributing water to the wheel. For individual turbine settings are created characteristics, from which maximum powers and maximum efficiencies parameters are determined.
Description
Citation
TOMÁNEK, L. Návrh konstrukce, výroba a ověření základních parametrů mobilní vodní piko turbíny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) doc. Ing. Simona Fialová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Skoták, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-14
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své diplomové práce v časovém limitu přibližně 15 minut. Následovaly posudky vedoucího a oponenta. Součástí oponentského posudky byly položeny doplňující otázky, na které student odpověděl. Předseda poděkoval za prezentaci a otevřel rozpravu o diplomové práci pro všechny členy komise. Student v rozpravě správně reagoval na dílčí otázky členů komise. Po vyčerpání všech otázek byla obhajoba ukončena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO