Využití železniční dopravy v oblasti odpadového hospodářství

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá železniční dopravou, popisuje její roli v kombinované dopravě a srovnává klíčové aspekty se silniční dopravou. V rámci diplomové práce byla vytvořena podrobná databáze železničních tratí v České republice, na které byl postaven plánovač dopravní cesty s možností nastavení průjezdných bodů. Součástí plánovače je také implementace výlukové činnosti. Byl vytvořen ucelený technicko-ekonomický model pro železniční dopravu se čtyřmi výpočtovými modely a podrobným investičním plánováním, díky kterému lze posoudit, zda je výhodnější nákup či pronájem železničních souprav při investičním rozhodování. Dále byl vytvořen technicko-ekonomický model pro vlečku. Poslední část se zabývá vytvořeným přepravním modelem pro spádovou oblast pro 8 lokalit a 5 druhů přepravovaných odpadů/komodit. Přepravní model byl použit pro vyhodnocení dvou vytyčených oblastí – Jihomoravský kraj a Kolín.
The diploma thesis deals with railway transport describes its role in combined transport and compare key aspects with road transport. As part of the diploma thesis, a detailed database of railway tracks in the Czech Republic was created, on which the route planner was built with the possibility of setting waypoints. The route planner also includes the implementation of exclusion activities. A comprehensive technical-economic model of railway transport was created with four calculation models and detailed investment planning, thanks to which is possible to assess whether the purchase or lease of train sets is more advantageous when making investment decisions. Furthermore, a technical-economic model for the branch line was created. The last section deals with the created transport model for the catchment area for 8 localities and 5 types of transported waste/commodities. The transport model was used to evaluate two selected areas – the South Moravian Region and Kolín.
Description
Citation
POUL, D. Využití železniční dopravy v oblasti odpadového hospodářství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (místopředseda) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pokorný, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Jůza, Ph.D., MBA (člen) Ing. Dušan Hrabec, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Ucekaj, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-07-14
Defence
1. Student prezentoval svoji diplomovou práci. Prezentace obsahovala následující body: - cíle diplomové práce - železniční vs. silniční nákladní doprava - kombinovaná doprava - technicko-ekonomický model vlečky - plánovač dopravní cesty - technicko-ekonomický model železnice - přepravní model pro spádovou oblast - představení a hodnocení reálného případu - zamyšlení nad možným vylepšením modelů - závěrečné shrnutí 2. Tajemník přečetl posudek a dotazy oponenta. - Student uspokojivě odpověděl na dotazy oponenta. 3. Členové komise položili dotazy k diplomové práci: - Je v modelu/výpočtech zahrnuta i problematika vytíženosti tratí? Student uspokojivě odpověděl na dotaz: problematika je částečně zahrnuta. - Otázka na graf svozového plánu a využití VBA pro řešení výpočtového algoritmu. Jedná se skutečně o optimální řešení? Student vysvětlil algoritmus a výpočtový postup. Uspokojivě odpověděl na dotaz. - Odkud - kam je svoz nákladu koncipovaný? Student uspokojivě odpověděl na dotaz. - Dotaz na počet vozů ve vlakové soupravě a s tím spojená možná omezení. Student uspokojivě odpověděl na dotaz.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO