Aditiva pro paliva moderních spalovacích motorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je poskytnutí podrobné rešerše o palivových aditivech, zejména jejich vlivu na usazeniny ve spalovacích motorech, opotřebení a životnost motorů a s tím i spjatý vliv na spotřebu paliva. První kapitola má za úkol stručně informovat o automobilových palivech a vysvětlit pojmy, které se v práci nadále objevují. Další kapitola informuje o typech palivových aditiv a jejich použití. Třetí kapitola práce již pojednává o usazeninách ve spalovacích motorech a jejich redukci pomocí detergentních aditiv. Čtvrtá kapitola se zaměřuje na druhy opotřebení a místa, kde k opotřebení dochází. Zároveň má za cíl ukázat pozitivní vliv aditiv na životnost komponent motorů. Poslední kapitola se věnuje spotřebě paliva v návaznosti na předchozí dvě kapitoly s poukázáním na důležitost aditiv i ve světové spotřebě paliva.
This bachelor thesis is devoted to thorough research of fuel additives, especially their effect on deposits in internal combustion engines, wear and service life of the engines and their effect on fuel consumption. The first chapter briefly informs about automotive fuels and explains the used terms in this work. The next chapter describes the types of fuel additives and their use. The third chapter deals with the deposits in the internal combustion engines and their reduction using detergent additives. The fourth chapter focuses on the types of wear and places where arise. This chapter also aims to prove the positive effect of additives on the engine components service life. The last chapter focuses on the fuel consumption and importance of additives in world fuel consumption.
Description
Citation
MACH, P. Aditiva pro paliva moderních spalovacích motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (místopředseda) Ing. Kamil Řehák, Ph.D. (člen) Ing. Lubor Zháňal, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Prokop, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student seznámil odbornou komisi se svojí závěrečnou prací. Následovala část, kdy student odpovídal na následující otázky oponenta: Vyskytly se v rámci prováděné rešerše také zmínky o využití aditiv u motorů využívajících paliva jako CNG nebo alkohol? - ZODPOVĚDĚL Jsou publikovány také studie zaměřené na souvislost oktanového čísla se spotřebou paliva? - ZODPOVĚDĚL Lze z dostupných podkladů vyhodnotit vliv použití bionafty na vznik usazenin a opotřebení? - ZODPOVĚDĚL Odbornou komisí byly dále položeny tyto otázky týkající se závěrečné práce: Jak lze dlouhodobě uchovávat paliva pro spalovací motory? - ZODPOVĚDĚL Jakým způsobem je kontrolována kvalita paliv? - ZODPOVĚDĚL Zdůvodněte průběh součinitele tření v motoru při spalování bionafty, který jste uvedl během prezentace závěrečné práce. - ZODPOVĚDĚL
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO