Návrh uložení prvků pohonné soustavy ve vozidle pro speciální účely

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem uložení pohonné jednotky do terénního vozidla. Vznikla ve spolupráci s firmou Advanced Design Solution spol. s.r.o. Je prezentován postup návrhu specifického rámového dílu, pomocí něhož bude pohonná jednotka upevněna a zároveň umožní tlumení vibrací. Ve velké míře jsou využity metody konečných prvků, s jejichž pomocí je hodnoceno zejména statické a únavové namáhání svařované konstrukce. Práce se také mimo jiné věnuje výběru tlumících prvků a výrobě dílu.
This thesis is concerned with designing a powertrain mounting solution for high mobility off-road vehicle. It is created in collaboration with company Advanced Design Solution spol. s.r.o. The focus is to present a design process of a specific frame structure that supports the powertrain and isolates its vibrations. Majority of the thesis describes the use of finite element methods to assess static and cyclic loading of a welded structure. It also refers about selecting the correct vibration dumpers and covers manufacturing of the part.
Description
Citation
NEUMAN, O. Návrh uložení prvků pohonné soustavy ve vozidle pro speciální účely [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Porteš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Blaťák, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vančura, Ph.D. (člen) Ing. Petr Hejtmánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student seznámil v prezentaci zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta odpovídal na následující otázky oponenta: 1. Jsou skutečně obě výsledné síly Fc1 a Fc2 stejně veliké, tj. Fc1 = Fc2, a vzniklé součtem s tíhovým zatížením Rpc? Může student do Obr. 15 dokreslit tíhová zatížení Rpc? Přestože výsledek patrně nezmění výsledný konzervativní odhad, prosím o objasnění. Zodpovězeno 2. Ve výpočtu zatížení od hnacího ústrojí v kapitole 3.1.2. na str. 21 je použita účinnost ozubení Eta_pp = 0,96. Je takto započítána účinnost ozubení převodovky i přídavné převodovky nebo jen převodovky přídavné? Zodpovězeno 3. Na základě zjištěného počtu 202122 cyklů do porušení svaru společně s tím, že většina zátěžných cyklů bude nižších než uvažovaný limitní cyklus je konstatováno, že výsledek je uspokojivý. Je toto podloženo např. i praktickými zkušenostmi spolupracující firmy? Zodpovězeno Dále byly členy komise studentu položeny následující otázky: 1. Jaký původ mají použitá CAD data? Zodpovězeno 2. Popište výpočet únavové životnosti. Částečně zodpovězeno 3. Doplňte popis výpočtu uložení agregátu. Zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO