Zhodnocení odpadového materiálu - vaječných skořápek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předložená bakalářská práce se zabývá využitím odpadového materiálu – vaječných skořápek a zhodnocení této odpadové suroviny pro získání zajímavých a hodnotných produktů. V úvodní části práce jsou popsány vlastnosti, složení a struktura vaječné skořápky bohaté na minerály a složení jejích membrán. V další části práce je zhodnoceno potenciální využití tohoto odpadu jako např. hnojiva, adsorbentu, možných využití v medicíně a farmacii, využití v elektronice, jako katalyzátoru při tvorbě bionafty a další. Pozornost je také věnována technologickým procesům zpracování vaječných skořápek spolu se separací membrán a skořápek. V další části práce jsou vyjmenovány realizace technologií společností zpracovávajících vaječný odpad včetně způsobu jeho zpracování a jeho dalšího využití.
The submitted thesis deals with the utilization of waste materiál – eggshells and the evaluation of this waste raw material to obtain interesting and valuable products. In the introduction of the thesis are described properties, composition and structure of the eggshell rich in minerals and the composition of its membranes. In the next part of the thesis is evaluated potential utilization of this waste as a fertilizer, adsorbent, possible uses in medicine and pharmacy, utilization in electronics, as a catalyst in the production of biodiesel and its further uses.
Description
Citation
ZLÁMAL, F. Zhodnocení odpadového materiálu - vaječných skořápek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Pavlas, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Skryja, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pokorný, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Jůza, Ph.D., MBA (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student prezentoval bakalářskou práci na téma zhodnocení odpadového materiálu, konkrétně vaječných skořápek. Byly představeny hlavní charakteristiky vaječných skořápek, jejich produkci a využití. Student popsal využití vaječných membrán, metody jejich separace a společnosti, které se jejich zpracováním a využitím zabývají. Student odpověděl na doplňující otázky oponenta. Student po prezentaci bakalářské práce odpověděl na všechny doplňující otázky oponenta. Ing. Lošák, Ph.D. položil otázku na téma ekologického nebezpečí při skládkování vaječných skořápek. Student odpověděl na otázku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO