Zvyšování energetické účinnosti v průmyslu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce pojednává o zvyšování energetické účinnosti v průmyslu. Spotřeba energie je globálně jedním z hlavních témat. Velká část energie je spotřebována průmyslem a je tedy nutné hledat opatření ke zvyšování energetické účinnosti průmyslových procesů. Současný přístup v této oblasti se zaměřuje především na instalaci účinnějších strojů a zařízení či využití odpadního tepla. Tento přístup může vést k velkým investičním požadavkům energetických auditů, tudíž je snížena motivace podniků k realizaci těchto auditů. Zejména vědecká komunita se však zabývá možnostmi optimalizace procesů z hlediska nastavení procesu, plánování výroby s použitím softwarových řešení. Oba přístupy jsou rozebrány v této práci na základě potenciálu jejich využití.
This Bachelor Thesis deals with the increase in energy efficiency in industry. The energy consumption is globally one of the cardinal topics. A significant part of the energy is consumed by industry, and therefore it is necessary to search for such measures to increase the energy efficiency of industrial processes. Current attitude aims at the installation of more effective machines, devices or the waste heat recovery. This approach can lead to massive investment requirements of energy audits which means that the motivation of the enterprises to implement such audits is lowered. Especially the scientific community is concerned with the possibilities of process optimization from the point of settings and process integration, production planning, using software solutions. Both approaches are analysed from the potential of their use in this thesis.
Description
Citation
KOVÁŘ, Š. Zvyšování energetické účinnosti v průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) Ing. Martin Pavlas, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Skryja, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pokorný, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Jůza, Ph.D., MBA (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student prezentoval bakalářskou práci na téma zvyšování energetické účinnosti v průmyslu. Byla představena hlavní Student prezentoval práci zaměřující se na energetickou účinnost a její zvyšování. Byla provedena rešerše odborné literatury, energetických příruček a energeticého auditu. Dále byly představeny přístupy jak hardwarového, tak softwarového řešení snižování energetické náročnosti procesů. V praktické části student provedl rozbor reálného energetického auditu. V závěru se věnoval možnostem pro zlepšení přenosu výsledků, resp. uváděných metod do praxe. Po prezentaci bakalářské práce student odpověděl na otázky oponenta.
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO