Větrné elektrárny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Výroba elektrické energie z obnovitelných zdrojů je velmi aktuálním tématem. Do této oblasti patří také výroba elektrické energie pomocí větrných elektráren, kterými se zabývá tato bakalářská práce. Za účelem vytvoření přehledu typů větrných elektráren byla provedena rozsáhlá rešeršní studie. Z hlediska využívání větrných elektráren v obydlených územích je velmi diskutovaným tématem kromě vizuálního efektu i oblast vibrací a hluku, na kterou má zásadní vliv konstrukce větrné elektrárny. Pro stanovení ovlivnění člověka větrnými elektrárnami jsou prováděny technické experimenty, které se řídí jednotlivými normami a doporučeními. V rámci práce je za účelem posouzení hluku a vibrací větrné elektrárny navržen technický experiment, který využívá rozdílné přístupy z důvodu stanovení kritických komponent. Součástí návrhu je výběr vhodné měřicí techniky a volba místa pro její následné použití. Závěrem je využívání větrných elektráren kriticky posouzeno.
The electricity production from renewable sources is a very current topic. It also includes the electricity made by wind power plants, which the bachelor’s thesis concentrates on. An extensive research study was conducted to provide an overview of wind turbine types. Concerning wind power plants, apart from their visual impact, noise and vibration connected to their operating is an often discussed issue. The construction of a wind turbine stands for the most important role in reducing such unwanted effects. Technical experiments following specific standards and recommendations are performed to assess the impact of wind turbines-emitted noise and vibration on humans. In order to assess noise and vibration of a wind turbine a technical experiment is proposed, which uses different approaches to determine the critical components. The selection of a suitable measuring equipment and the choice of location for its subsequent use are important parts of the design. At last, the use of wind power plants is critically reviewed.
Description
Citation
ŠPONIAROVÁ, P. Větrné elektrárny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (místopředseda) Ing. Kamil Řehák, Ph.D. (člen) Ing. Lubor Zháňal, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Prokop, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Studentka seznámila odbornou komisi se svojí závěrečnou prací. Následovala část, kdy studentka odpovídala na následující otázky oponenta: Zhodnoťte, v jakých oblastech frekvencí bude docházet k nárůstu hodnot amplitudy při jednotlivých typech poškození klíčových komponent. - ZODPOVĚDĚLA Popište možnou realizaci technického experimentu stanovení vibrací u převodového ústrojí větrné elektrárny – volba vhodných snímačů, jejich umístění a způsob vyhodnocení. - ZODPOVĚDĚLA Zhodnoťte trendy, ke kterým dochází v oblasti konstrukce větrných elektráren s ohledem na jejich umístění. - ZODPOVĚDĚLA Odbornou komisí byly dále položeny tyto otázky týkající se závěrečné práce: V prezentaci jste uvedla hodnoty hladin akustického tlaku pro limitní hodnoty hluku větrné elektrárny. Jakým způsobem jsou tyto hladiny váženy? - ZODPOVĚDĚLA Jak jsou zabezpečeny větrné elektrárny umístěné na moři proti přírodním vlivům? - ZODPOVĚDĚLA Jaký generátor je využíván v případě konstrukce větrné elektrárny bez přídavné převodovky? - ZODPOVĚDĚLA
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO