Konstrukce vojenských vozidel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce pojednává o vojenských vozidlech a jejich konstrukci. V prvé řadě je třeba provést rozdělení do kategorií podle platné české legislativy. Důležitá je otázka pásových a kolových podvozků, přičemž každý má své výhody a nevýhody. Dále je rozebrána konstrukce pásového podvozku a problematika konstrukce základních komponent kolových vozidel, která je často odlišná od vozidel silničních. Jednou z důležitých oblastí konstrukce jsou v dnešní době také prvky ochrany, a to pasivní a aktivní. Při návrhu vojenských vozidel je třeba brát v úvahu i jejich zvláštní postavení v rámci legislativy. V práci je řešena tato problematika pro emise a hluk, která se odlišuje od ustanovení platných pro silniční vozidla. Závěrem je nastíněn možný budoucí vývoj.
This bachelor thesis is focused on military vehicles and their construction. At first it is needed to divide them into categories by the valid Czech legislation. The issue of the crawler and wheel chassis is also important, as both have their advantages and disadvantages. The construction of the crawler chassis and the problematics of the construction on the basic wheel chassis components, which often differs from road vehicles, are analysed next. One of the important construction areas today are also the elements of protection, which can be passive or active. While designing the military vehicles, it is also necessary to take into account their special position within the legislation. The thesis addresses the problematics of emissions and noise rules, which is different from measures valid to road vehicles. In conclusion there is an indication of possible future development.
Description
Citation
KROUPA, O. Konstrukce vojenských vozidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (místopředseda) Ing. Kamil Řehák, Ph.D. (člen) Ing. Lubor Zháňal, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Prokop, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-15
Defence
Student seznámil odbornou komisi se svojí závěrečnou prací. Následovala část, kdy student odpovídal na následující otázky oponenta: Nastiňte další možné trendy v konstrukci obrněných vozidel z hlediska zajištění bezpečnosti (ochrana vozidel). - ZODPOVĚDĚL Popište, jaké jsou trendy u koncepčních návrhů současně vyvíjených bojových vozidel. - ZODPOVĚDĚL Kriticky zhodnoťte výhody a nevýhody kolových a pásových vozidel z hlediska operačních podmínek. - ZODPOVĚDĚL Odbornou komisí byly dále položeny tyto otázky týkající se závěrečné práce: Na jakém principu fungují systémy vizuální kamufláže? - ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚDĚL Jaká je odolnost vojenských vozidel vůči různým typům elektrické energie? - ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚDĚL Jak lze chránit elektronické systémy vojenských vozidel? - NEZODPOVĚDĚL Jaké materiály jsou používány pro výrobu pancířů? - ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚDĚL Je pancíř zároveň nosným prvkem vozidla? - ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚDĚL
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO