Způsoby měření geometrických tolerancí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá rozborem geometrického tolerování strojních součástí. V této práci jsou objasněny pojmy a definice spojené s geometrickým tolerováním, rozebrány metody měření jednotlivých geometrických tolerancí spolu s popisem měřicích přístrojů a měřidel. Je zde také navržena metoda pro volbu geometrických tolerancí, která je aplikována na hřídeli radiálního ventilátoru. Následně je popsáno měření předepsaných tolerancí pro tuto součást.
The bachleor’s thesis deals with the analysis of geometric tolerancing of machine parts. The work clarifies the terms and definitions of geometric tolerancing. Simultaneously, the specifications of measuring with measuring devices and gauges, can be found here. The work also proposes a method for aplication geometric tolerance, wich is apply to the shaft od radial fan. Subsequently, the measurement of the prescribed tolerances for this part is described.
Description
Citation
JURÁŇOVÁ, B. Způsoby měření geometrických tolerancí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. (místopředseda) Ing. František Vlašic, Ph.D. (člen) Ing. David Košťál, Ph.D. (člen) Ing. Matúš Ranuša, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-17
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: 1) Jakých nejvyšších přesností lze dosáhnout konvenčními a nekonvenčními metodami? - zodpovězeno 2) Jaké další nekonvenční metody lze využít pro měření sousosti a soustřednosti, kromě uvedených? - zodpovězeno 3) V práci uvádíte, že se výsledný prvek u principu nezávislosti může vyskytovat ve třech stavech, jaké to jsou? - zodpovězeno 4) Co vyjadřuje poslední sloupec na obr. 3-9? - zodpovězeno ing.Košťál: Předpis válcovitosti byl na výkrese 0,004 a přesnosti měřidla je 0,001, je to v pořádku? (komentář) ing.Vlašic: Jsou kladeny požadavky na použití měřidla před zahájením měření? - zodpovězeno doc.Koutný: Co důležitého je nutno dělat s měřidly? - nezodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO