Konstrukce frézovacího přípravku pro CNC obráběcí stroj

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá problematikou upínacích přípravků pro tvarově složitější součásti. Cílem práce bylo navrhnout způsob upínání pro konkrétní součást vyráběnou na CNC obráběcím centru s ohledem na maximalizaci efektivity celého procesu. Výstupem je úprava komerčně dostupného upínacího systému tak, aby vyhovoval zadaným požadavkům. Míra efektivity a tím i hospodárnosti celého obráběcího procesu je potom určena výpočty strojních časů, které ukázaly, že série se vyrobí v požadovaném termínu. Práce mimo jiné poskytuje přehled v oblastech používaných materiálů v automobilovém průmyslu, používaných obráběcích centrech v tomto odvětví a v neposlední řadě také přehled základních způsobů upínání a jejich zásad.
The bachelor thesis deals with clamping fixtures problematics for parts with difficult shapes. It aims to design an effective way of clamping of a part machined on CNC machining centre. The output is an adjustment of commercially available clamping system to suit requirements of assignment. The efficiency of the manufacturing process is determined by machining time calculations that showed that series will be finished in required time. Besides that, the thesis provides an overview in various fields, such as used materials in automotive industry, used machining centres in automotive industry and also the overview in principles of clamping.
Description
Citation
KAŠPÁREK, J. Konstrukce frézovacího přípravku pro CNC obráběcí stroj [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. (místopředseda) Ing. František Vlašic, Ph.D. (člen) Ing. David Košťál, Ph.D. (člen) Ing. Matúš Ranuša, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-17
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: 1) Jakým způsobem se u upínacích přípravků řeší jejich deformace v průběhu obrábění? - zodpovězeno ing.Košťál: Jak je zajištěno těsnění mezi upínací deskou a koupenými čelistmi? Jak je veden olej? - zodpovězeno ing. Ranuša: Na základe čeho jste volil materál obráběné součásti? - zodpovězeno ing. Vlašic: Co je určujím kriterim pro volbu typu upínání obrobku? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO