Výroba nábojnic malé ráže

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zaměřuje na výrobu nábojnice mále ráže a volbu vhodné technologie. Jako materiál je zvolena mosaz o označení MS70, dle ČSN 423210. Mosaz je vhodný materiál pro tváření za studena. Jako nejekonomičtější varianta se vzhledem k vysokému množství vyrobených kusů za rok ukázala kombinace dvou technologií. Nejdříve je využita technologie zpětného protlačování, kde je vstupním polotovarem kalibrovaný váleček a výstupním produktem je kalíšek. Následně je tažením se ztenčením stěny zhotoven polotovar nábojnice. Tento způsob výroby nábojnice je výhodný zejména díky vynikajícímu využití materiálu a oproti plošnému tváření zde nevzniká vysoký podíl odpadu z ústřižků plechu, ale materiál je dodáván v tyčích a stříhán na přesné ústřižky, které objemově odpovídají hotové nábojnici. Nástroje pro protlačování a tažení jsou znázorněny na přiložených výkresech.
The bachelor's thesis focuses on the production of a small rage shell and the choice of a suitable technology. Brass with the designation MS70 is chosen as the material, according to ČSN 423210. Brass is a suitable material for cold forming. Due to the high number of pieces produced per year, the combination of two technologies proved to be the most economical variant. First technology is back extrusion technology. The input semi-finished product is a calibrated cylinder and the output product is a cup. Subsequently, the cartridge is made by drawing with thinning the wall. This method of manufacturing the shell is advantageous mainly due to the excellent use of the material and, in contrast to sheet metal forming, there is no high proportion of waste from sheet metal. The material is supplied in bars and cut into precise blanks that correspond in volume to the finished shell. Extrusion and drawing tools are shown in the accompanying technical drawings.
Description
Citation
BEK, M. Výroba nábojnic malé ráže [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (předseda) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Eva Peterková, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Dohnal, Ph.D. (člen) Ing. Michaela Císařová, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Tomášek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-07-16
Defence
Student prezentoval komisi výstupy a závěry své práce a zodpověděl dotazy oponenta. Dále byly studentovi položeny následující otázky: 1. Pro byla vybrána daná ráže nábojnice? (otázka byla zodpovězena) 2. Vysvětlete blíže označení vyráběné nábojnice. (otázka byla částečně zodpovězena) 3. Jakým způsobem byste tepelně zpracovávat nástroje z materiálu 19 436? (otázka nebyla zodpovězena) 4. Jakým způsobem byste měřil vybrané rozměry v nástroji? (otázka byla částečně zodpovězena) 5. Vysvětlete značku drsnosti, použitou na výkrese. (otázka byla částečně zodpovězena) 6. Jak je realizováno zaoblení tažné hrany při tažení bez přidržovače? (otázka byla zodpovězena)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO