Emise rtuti v energetickém průmyslu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá emisemi rtuti v energetickém průmyslu. Jsou zde popsány jejich hlavní zdroje a charakterizováno chování rtuti při spalování. Legislativní opatření stanovují omezení emisí rtuti, které znečišťují životní prostředí a ohrožují zdraví člověka. Aplikací účinných metod lze tyto emise snížit.
This bachelor thesis deals with mercury emissions in the energy industry. The main sources are described and the combustion behavior of mercury is characterized. Legislative measures limit mercury emissions, which pollute the environment and endanger human health. The application method makes it possible to reduce these emissions.
Description
Citation
HLAVINKOVÁ, V. Emise rtuti v energetickém průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-17
Defence
Studentka prezentovala svoji bakalářskou práci. Byly přečteny posudky vedoucího a oponenta bakalářské práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídala studentka následující otázky oponenta: 1) V práci je uvedeno, že v komunálním odpadu, který se využívá k výrobě tepla a elektřiny ve spalovnách, je až o tři řády vyšší koncentrace rtuti než v uhlí. Tento vysoký obsah rtuti je přičítán nesprávnému vkládání (likvidaci) baterií, elektrotechniky či světelné techniky do komunálního odpadu. Existují nějaké systémy, které by umožňovaly ve spalovnách detekování a odstranění těchto problematických odpadů před tím, než dojde k jejich spálení? Je to vůbec technicky realizovatelné a možné (např. vzhledem k malé velikosti baterií vůči ostatním komponentám odpadu)? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno 2) V tabulce 4.1 na straně 27 jsou uvedeny způsoby odstraňovaní rtuti z paliva/spalin a účinnost tohoto odstranění. Z tabulky je vidět, že prosté čištění uhlí má méně než třetinovou účinnost (30 %) ve srovnání s aktivními metodami (97-99 %). Jak by vypadalo srovnání, pokud by se měla zohlednit i ekonomická náročnost metod? Jaké jsou přibližné (řádově) náklady (pořizovací a provozní) na aktivní čištění ve srovnání s čištěním uhlí? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno V rozpravě k BP byly položeny studentce dále tyto otázky: doc. Jaroš se dotázal: „ jak se pohybuje rizikovost rtuti v rámci emisí ve srovnání s dalšími druhy vypouštěných emisí ?“ Hodnocení odpovědi: zodpovězeno bez zaváhání. prof. Štětina se zeptal na zvýšenou škodlivost rtuti v úsporných žárovkách. Hodnocení odpovědi: zodpovězeno. prof. Štětina se zeptal: „ které organismy obsahují větší množství rtuti?“ Hodnocení odpovědi: zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO