Konstrukční návrh zařízení pro nanášení prášku za zvýšených teplot pro tenkostěnné díly

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá problematikou 3D tisku metodou Selective Laser Melting za vyšších teplot s využitím předehřevu. Cílem práce je návrh nanášecího zařízení pro tenkostěnné díly pro tiskárnu 280HL od společnosti SLM Solutions. Byly rozebrány současné metody předehřevu a na základě jejich zhodnocení bylo navrženo nové nanášecí zařízení. Zařízení poskytuje možnost předehřevu na teploty do 400 °C.
The thesis deals with the influence and methods of preheating on 3D printing using Selective Laser Melting. The aim of the thesis is to design of powder coating device for printing thin-walled parts at elevated temperatures for SLM 280HL by SLM Solutions. New device was designed based on the research of current methods of preheating. Designed device is capable of preheating temperatures up to 400 °C.
Description
Citation
HERTL, D. Konstrukční návrh zařízení pro nanášení prášku za zvýšených teplot pro tenkostěnné díly [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. (místopředseda) Ing. František Vlašic, Ph.D. (člen) Ing. David Košťál, Ph.D. (člen) Ing. Matúš Ranuša, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-17
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: 1) V kapitole zabývající se koncepčním návrhem označujete použití keramického břitu k nanášení prášku pro výrobu tenkostěnných těles za nevhodné. I přes to, že literatura zmiňuje výhodnější způsob nanášení v případě této aplikace, uvažujete v kapitole zabývající se konstrukčním řešením opět břit z keramiky. Proč jste se k tomuto kroku uchýlil? - zodpovězeno 2) Na závěr anylýzy řešené problematiky uvádíte, že předehřevem prášku před jeho nanesením dojde k odstranění problémů souvisejících s nanášením studenného prášku na předehřátou platformu. Můžete podrobněji popsat příčiny problémů spojených s nanášením? - částečně zodpovězeno 3) Vámi navrhnutý recoater počítá s výhřevem vnitřní části s práškem až na 400oC. jako materiál pro výrobu některých dílů, které nejsou v přímém kontaktu s vyhřívaným přáškem, byl zvolen dural. Tento konkrétní materiál je možné dlouho době požívat pouze do teploty 150oC. Namůže při provozu zařízení dojít k jeho degradaci ohrožující funkci recoateru? - zodpovězeno doc.Svoboda: v kap.5 schema s vysokoteplotním ložiskem - co to je za ložisko? Jak funguje grafitové těsnění? Proč jste použil toto těsnění? - zodpovězeno doc. Koutný: Jaký je hlavní důvod použití tohoto těsnění? Může být grafitové těsnění kontaminované? - zodpovězeno ing.Ranuša: Jak je řešeno odizolování kontaktu spojek od hřídele? - zodpovězeno Z jakého materiálu je spojka? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO