Konstrukce převodů s plastovým ozubením

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářské práce se zabývá konstrukcí převodů s plastovým ozubením. Cílem je zpracovat přehled současného stavu poznání v oblasti konstrukce ozubených plastových kol, které jsou provozovány v mazaném a nemazaném režimu. V současné době jsou plastové převody díky dlouholetému vývoji polymerních materiálů schopny nahrazovat ocelové převody v mnoha aplikacích. Nespornou výhodou je především jejich nízká výrobní cena a nízká hmotnost, což spolu s výbornými třecími vlastnostmi zefektivňuje řadu technických uplatnění. Práce si zakládá na důkladné rešerši odborné literatury, zejména vědeckých článků. V první části je čtenář seznámen s charakteristickými vlastnostmi polymerních materiálů, jež jsou podstatné při návrhu ozubení. Další část práce popisuje přehled možných typů a konstrukcí plastových ozubených převodů. Poslední část práce pojednává o způsobech poškození a opotřebení plastových ozubených kol, jejich provozních podmínkách a aplikacích. Důležitá fakta a poznatky vyplývající z řešení práce jsou shrnuty a komentovány formou diskuze. Bakalářská práce s ohledem na aktuálně řešené téma ve strojírenství přispívá k rozšíření povědomí v oblasti konstrukce a provozu plastového ozubení.
The thesis discusses the matter of construction of gear trains using plastic parts in both lubricated and non-lubricated environment, trying to give an overview of an up-to-date information in the process. Nowadays, thanks to several years of development, polymer-based gear systems can be used in many cases as a replacement for metal-based ones. The undeniable advantage of such replacement is mostly the lower production cost and its lower weight, which, together with favorable friction properties of polymer materials, makes a number of technological applications much more effective. The first part is dedicated to listing and defining the typical characteristics of polymer materials, which are essential in the process of designing the gear. The next part focuses on evaluation of the available types of solutions for plastic gear trains construction. The last topic is centered around possible defects and the wear as well as the operation conditions and a real-life application of such plastic gear system. The most notable findings are summed up and commented on in the form a discussion. Thanks to the chosen topic, the bachelor’s thesis adds to a closer understanding of the construction and operation of the plastic gear systems.
Description
Citation
SELZER, T. Konstrukce převodů s plastovým ozubením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. David Paloušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zbyněk Strecker, Ph.D. (člen) Ing. Milan Omasta, Ph.D. (člen) Ing. David Košťál, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-07-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: 1) Na jaké mezní stavy se navrhují (kontrolují) nemazaná a mazaná plastová kola s přímým ozubením? Jak ovlivní přítomnost maziva typ poškození zmíněného ozubeného kola? - zodpovězeno 2) Kdy a za jakých podmínek dojde u plastového ozubeného kola k únavovému lomu zubu na roztečné kružnici a kdy v místě paty zubu? Vysvětlete princip tohoto poškození. - zodpovězeno ing.Omasta: Proč se pitting objevuje jen u mazaných ozubených kol? - zodpovězeno Jaká maziva se nejčastěji používají? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO